8.5 C
New York
donderdag 19 mei 2022

Nationale Tuinvogeltelling ook weer in Gouwe-IJsselregio

In het weekend van 28, 29 en 30 januari organiseert Vogelbescherming Nederland voor de 22e keer de Nationale Tuinvogeltelling. In de dorpen van Zuidplas werden in de voorgaande editie in 469 tuinen 7.790 vogels geteld. Ruim de helft van de tellers kwam uit Nieuwerkerk. Zevenhuizen en Moordrecht telden er zo’n 90 huishoudens mee en in Moerkapelle telden de minste inwoners mee, slechts 30. In Waddinxveen werden er door 306 deelnemers totaal 4.286 vogels geteld.

Dit jaar hoopt de Vogelbescherming dat er weer meer mensen op één van de drie dagen een half uurtje meetellen. De telling geeft een goed beeld hoe vogels in de winter de tuinen gebruiken en dat is belangrijke informatie om de vogels te helpen en beschermen.

Zo is de merel uitgeroepen tot vogel van het jaar omdat die in de telling van 2018 ineens uit de top-3 naar plaats 5 viel. Dat kan liggen aan het usutu-virus. Een andere oorzaak zou kunnen zijn dat er door de zachtere winters minder Noord Europese merels in Nederland overwinteren. De tellers worden door Sovon Vogelonderzoek Nederland opgeroepen dit jaar extra op de merels te letten en ook wat ze eten. De kleine pimpelmees heeft de 3e plek voorlopig van de merel overgenomen.

Foto: Jaap Reijm, Pimpelmees in de mist

De Vogelbescherming geeft op een speciale tuinvogeltelling website allerlei tips en hulpmiddelen om de vogels goed te herkennen. De inzendingen worden daar direct op een kaart zichtbaar. Het tellen is ook leuk en leerzaam voor schoolklassen en andere groepen, daarvoor is ook een aparte pagina met lesmateriaal en telformulieren.

De beste manier om de tuin vogelvriendelijk te maken en hoe je vogels het beste kunt bijvoeren wordt ook uitgelegd. Ook zijn er bouwtekeningen voor vogelhuisjes te vinden, want dit is de tijd van het jaar om die op te hangen.

Bron: Vogelbescherming.nl, De resultaten van de telling van 2021 in Moerkapelle

Foto’s: Jaap Reijm

Advertentie