8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Grauwe gans en zwarte kraai uitschieters in tuinvogeltelling 2022 Zuidplas en Waddinxveen

De tuinvogeltelling in Zuidplas en Waddinxveen heeft ten opzichte van voorgaande jaren wat verrassingen opgeleverd. Zo werden in Zevenhuizen 75 grauwe ganzen geteld bij Recreatiepark De Koornmolen en aan de noordrand van Moerkapelle zaten 20 zwarte kraaien.

Gaat het bij de tuinvogeltelling vooral om de vogels in de tuinen, afhankelijk van de grote van de tuin en interpretatie van de regels kan dit burgerwetenschappelijke project dus ook tot zulke opvallende resultaten leiden. Overvliegers tellen bijvoorbeeld ook niet mee.

Veel kauwen

De top 3 In Zuidplas en Waddinxveen is gelijk aan die in Zuid-Holland: Huismus, Koolmees en Kauw. Landelijk vinden we de Kauw pas op de zesde plek en staat de Merel op 3. Spreeuwen en Turkse tortels komen volgens de tellingen in onze regio meer voor dan in de rest van de provincie Zuid-Holland en Nederland. De Pimpelmees en de Vink zijn wat minder geteld dan provinciaal en landelijk. De Vink in verhouding wel meer gezien in Waddinxveen, terwijl de Pimpelmees in Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht talrijker is.

Meer merels

Uiteindelijk bevat de top 10 van Zuidplas precies dezelfde vogels als de telling van 2020 en 2021. Daarin valt ook de merel op, in 2022 de vogel van het jaar. In 2020 nog op plaats 8 met 188, dit jaar verovert deze gitzwarte vogel de vierde plaats met maar liefst 535 exemplaren. Daar zitten ook de vrouwtjes bij die bruin van kleur zijn. In Moerkapelle staat de merel op de derde plek, in Moordrecht op de zesde. Terwijl de Vogelbescherming en Sovon zich zorgen maken over het aantal merels, lijken ze in onze regio toch nog goed vertegenwoordigd te zijn.

Kampioen koolmees

In de Zuidplas dorpen staat de koolmees stevig op de eerste plaats met soms wel een kwart van alle tellingen, zoals in Moordrecht en Moerkapelle. De koolmees is brutaal en profiteert optimaal van extra voer zoals pinda’s en zonnebloempitten en broedt graag in vogelhuisjes. Soorten als roodborsten, winterkoninkjes en pimpelmezen zijn iets schuwer maar met kleine aanpassingen in de begroeiing in de tuin en specifieke vogelhuisjes ook zeker te verleiden vaker in de tuin op te duiken. De vogelbescherming geeft veel tips voor een vogelvriendelijke tuin, die dan ook meteen zorgt voor een grotere biodiversiteit.

Op deze speciale tuinvogeltelling website zijn alle resultaten nog het hele jaar te bekijken.

Advertentie