8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

NEPROM : start zo snel mogelijk met bouw van 2.500 woningen in Nieuwerkerk Noord

De NEPROM, de vereniging van professionele projectontwikkelaars, heeft een plan aangeboden aan Minister de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) om versneld 230.000 woningen extra aan de randen van de steden te gaan bouwen. Volgens de organisatie worden er jaarlijks ongeveer 70.000 nieuwe woningen gebouwd. Dat zijn er veel te weinig om het grote woningtekort in te lopen volgens de NEPROM.

In het plan komt een voorstel voor om in het gebied Nieuwerkerk Noord (A20-West Ringdijk-N219 Eerste Tochtweg) 2.500 woningen te gaan bouwen. Deze zouden dan naast de 8.000 woningen van het vijfde dorp erbij komen. “We transformeren Nieuwerkerk Noord naar een prettige woonomgeving met respect voor én in harmonie met natuur en landschap. Met een eigen identiteit, maar toch geworteld in het typerende landschap van de Zuidplaspolder” valt in het plan terug te lezen. Als het aan de NEPROM ligt, start de woningbouw al in 2023.

Dit plan is bijzonder omdat er nadrukkelijk bij het besluit over het Vijfde Dorp werd gesteld dat er in dit gebied tot 2035 geen grootschalige woningbouw mag komen. Dat valt ook terug te lezen in het door de provincie Zuid-Holland en Zuidplas getekende bestuursakkoord. Dit besluit was voor ondernemers in het gebied hard aangekomen, bedrijven zitten nu op slot. Raadslid Molenaar(ChristenUnie/SGP) heeft toen wel gevraagd voor onderzoek wat er dan wel met het gebied kan waaronder een out of the box optie.

Veel gronden in het gebied zijn al geen eigendom meer van het merendeel van de tuinders die daar hun bedrijf hebben, maar in bezit van projectontwikkelaars. Daarom noemt de NEPROM ook de gronden merendeel onder controle. De GebiedsontwikkelingsMaatschappij Zuidplaspolder (GOM) heeft, net als in het Middengebied, hier veel gronden in bezit. Opvallend in het plan is dat de ontwikkelaars geen woord reppen over het verbod tot grootschalig bouwen tot 2035.

De zorg bij veel inwoners over de huidige en toekomstige verkeersontsluiting wordt wel gezien door de NEPROM :”De huidige auto-ontsluiting van het gebied vormt op termijn een knelpunt
voor de ontwikkeling van Nieuwerkerk Noord én voor de overige ontwikkelingen in de Zuidplaspolder. De eerste woningen kunnen we op korte termijn zonder aanpassingen aan de infrastructuur bouwen. Om de capaciteit te verbeteren is op de langere termijn aanpassing en/of omlegging van de N219, ook als deelontsluiting voor het toekomstige Vijfde Dorp, noodzakelijk
“.

In de huidige plannen voor het vijfde dorp is geen rekening gehouden qua mobiliteit van woningbouw in Nieuwerkerk Noord. Gouwe IJssel Nieuws heeft inmiddels om een reactie bij de Provincie Zuid Holland en de gemeente Zuidplas gevraagd over dit plan.

Advertentie