8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Zuidplas over 4 jaar: “Waar staat het afvalbrengstation?”

Iedere inwoner heeft ermee te maken: afval. Maar hoe kom je van afval af dat niet past in een ondergrondse container? In Zuidplas zijn op dit moment twee afvalbrengstations. Hiervan staart de grootste in Nieuwerkerk en een tweede in Zevenhuizen. De afgelopen jaren was het afvalbrengstation in Zevenhuizen vaak dicht vanwege de Corona-maatregelen.

Vanuit de lokale politiek zijn er verschillende standpunten rondom de toekomst van de afvalbrengstations in Zevenhuizen en Nieuwerkerk. Een aantal partijen verwacht een nieuw brengstation op een centrale plek, andere partijen verwachten op de langere termijn ook een nieuw brengstation maar verwachten dat over 4 jaar de huidige locaties nog open zijn. Tot slot verwachten sommige partijen dat er voorlopig niets veranderd aan de huidige locaties.

Hieronder leest u de volledige antwoorden van de partijen op de vraag: “Waar staat over vier jaar het afvalbrengstation?”

Centraal in Zuidplas.

Ook hier spreken we over verschillende dorpen. Het afvalbrengstation van Zevenhuizen word ook veel gebruikt door Moerkapellenaren, dus met eventuele verplaatsing moet men rekening houden met de afstand tot Moerkapelle.

Vooralsnog op dezelfde plek. Hopelijk met een zeer ruime dienstverlening. Ook ophalen grof vuil weer introduceren, dat geeft ruimte.

Wat het CDA betreft blijft er voorlopig een afvalbrengstation in Zevenhuizen. Daarnaast wordt er onderzocht of het afvalbrengstation in Nieuwerkerk genoeg groeipotentie heeft om te voldoen aan de groeiende vraag. Het is belangrijk dat er een compleet afvalbrengstation komt, waar inwoners met al hun afval terecht kunnen. Klantvriendelijkheid staat voorop, dus de openingstijden sluiten aan op de wens van onze inwoners.

Ook de komende vier jaar zullen beide afvalbrengstations (Nieuwerkerk en Zevenhuizen) nog wel gewoon in gebruik zijn. Deze kunnen echter niet voldoen aan de te verwachten toekomstige vraag. De komende vier jaar zal dus moeten worden afgewogen of de bestaande afvalbrengstations kunnen worden uitgebreid of dat er moet worden gekozen voor vervanging. Vooralsnog heeft het de voorkeur van D66 om dan een nieuw afvalbrengstation te creeren voor geheel Zuidplas.

We moeten zuinig zijn met ons geld en de capaciteit van de huidige twee afvalbrengstation zijn voldoende. wij verwachten dus niet dat dit anders gaat worden, maar zullen dit naar de toekomst toe steeds willen evalueren en het aanbod aanpassen aan de vraag.

De ChristenUnie/SGP Zuidplas wil één afvalbrengstation op een centrale, goed bereikbare plek in de gemeente. Op die plek moet voldoende ruimte zijn, zodat de wachttijden kort zijn en er bijvoorbeeld een kringloopwinkel gehuisvest kan worden op dezelfde plek. Over de exacte plek heeft de ChristenUnie/SGP Zuidplas nog geen standpunt, maar een locatie in de buurt van Zevenhuizen ligt voor de hand.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de serie “Hoe ziet Zuidplas er over 4 jaar uit?”. Deze vraag stelde Gouwe IJssel Nieuws eerder aan haar lezers. De vragen die zijn ingestuurd zijn door de redactie van deze website samengevoegd tot een aantal vragen. De vragen zijn voorgelegd aan alle politieke partijen die in Zuidplas meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. VVD, Christenunie/SGP, CDA, PvdA/GroenLinks, Nieuw Elan Zuidplas, SP en D66 hebben de vragen die inwoners gesteld hebben van een antwoord voorzien.

Advertentie