8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Is jouw digitale archief op orde?

Op de website www.samh.nl en op de studiezaal van Streekarchief Midden-Holland is een handleiding beschikbaar die je helpt bij het op orde brengen van je digitale archief.

Iedereen kent het wel: een bureaublad vol met allerlei bestanden, rondslingerende USB-sticks, of een volle e-mailbox. In de handleiding lees je hoe je deze digitale bestanden zo kunt ordenen en bewaren, dat je ze op een later moment ook weer kunt terugvinden en openen.

De directe aanleiding voor het ontstaan van de handleiding was een vraag van de Protestantse kerk Gouda (PKG) en de Stichting Goudse Sint Jan om hulp bij het duurzaam beheer van hun digitale archieven. Daarnaast krijgt het Streekarchief regelmatig losse cd-roms met bijvoorbeeld nieuwsbrieven of verenigingsnotulen aangeboden.

De handleiding helpt je je digitale bestanden zelf duurzaam te bewaren door uit te leggen hoe je een duidelijke mappenstructuur en goede bestandsnamen maakt, welke metadata je moet vastleggen en welke bestandsformaten de voorkeur hebben. Ook worden de stappen genoemd die een eventuele overdracht van je digitale archiefstukken aan het Streekarchief makkelijker make

Advertentie