8.5 C
New York
dinsdag 25 juni 2024

Zuidplas ruilt afvalpas in voor afvalmunten

Dit bericht is een 1-april grap. U kunt dus op 1 april geen afvalmunten kopen bij het gemeentehuis.
Lees meer: https://gouweijsselnieuws.nl/2022/03/31/afvalmunt-is-1-april-grap

De gemeente Zuidplas wil gaan overstappen op afvalmunten. Daarmee kunnen inwoners naar verwachting vanaf eind 2022 terecht bij de ondergrondse containers en het afvalbrengstation. De maatregel is bedoeld om de afvalpas te vervangen.

De leverancier van de software van het afvalpassyteen is failliet en daardoor is er kans op uitvallen van het systeem. De gemeente realiseert zich dat het omschakelen naar munten ongemakken voor de inwoners met zich meebrengt. Als gebaar kunnen inwoners daarom aanstaande vrijdag alvast goedkoop munten kopen. Voor tien trashcoins betalen zij dan slechts 1 euro.

Faillissement leverancier afvalpas

Begin deze maand meldde de gemeente dat de afvalcontainers in Zuidplas  mogelijk afgesloten gaan worden en dat inwoners hun restafval niet meer kwijt kunnen. Dit komt door een faillissement bij de leverancier van de software. Dat schreef het college van B&W aan de gemeenteraad in een informatienota. Het college liet weten er alles aan te doen om met Cyclus een alternatief plan te bedenken om het niet zover te laten komen.

Trashcoins

De meest betrouwbare alternatieve betaalwijze voor het afval lijkt nu het betalen met munten. De gemeente heeft in overleg met Cyclus gekozen voor de ‘trashcoin’ ofwel ‘afvalmunt’. Het voordeel van het trashcoins-systeem is dat er geen digitaal systeem meer nodig is om kaarten op te laden. Wel zullen alle ondergrondse containers omgebouwd moeten worden om de munten te kunnen gebruiken. Het is de bedoeling dat de containers voor december 2022 aangepast zijn voor de afvalmunten.

Vrijdag gereduceerd tarief

De gemeente realiseert zich dat het omschakelen van de afvalpas naar de trashcoins onhandig is voor inwoners. Om inwoners te laten kennismaken met de afvalmunt kunnen inwoners aanstaande vrijdag al trashcoins afhalen bij het gemeentehuis tegen een gereduceerd tarief. Voor 10 trashcoins moeten inwoners 1 euro betalen. Dat is ver onder de waarde van de trashcoin. De huidige koers ligt ongeveer op 1,50 euro per stuk.

Om te voorkomen dat mensen van buiten de gemeente hiervan gebruik maken, is een legitimatie verplicht. Ook andere sectoren accepteren steeds vaker de trashcoin als betaalmiddel. De grote steden passen bijvoorbeeld de betaalzuilen in de parkeergarages hier op aan. Het is nog niet duidelijk of Zuidplas de munten ook in wil gaan zetten voor betaald parkeren in de gemeente.

Dit bericht is een 1-april grap. U kunt dus op 1 april geen afvalmunten kopen bij het gemeentehuis.
Lees meer: https://gouweijsselnieuws.nl/2022/03/31/afvalmunt-is-1-april-grap

Advertentie