8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

“Bij mij in de klas weten ze inmiddels wel wat het waterschap doet”

Shifra Loman voelt zich als een vis in het water. Misschien ook niet zo vreemd dat de vijftienjarige wedstrijdzwemster enthousiast werd toen ze de vacature voor jeugdbestuurder bij het waterschap in de lokale krant zag staan. “Ik dacht dat lijkt me wel leuk. Dat ga ik gewoon proberen. In eerste instantie wist ik niet zo goed wat het inhield”, vertelt Shifra.

Ze heeft er duidelijk zin in

Het was met name haar nieuwsgierigheid die ertoe leidde dat ze een poging waagde om de functie te krijgen. “Jongeren weten niet wat het waterschap inhoudt en wat het doet. Bij mij in de klas inmiddels wel hoor, want ik heb natuurlijk verteld dat ik jeugdbestuurder word”, aldus de nieuwe jeugdbestuurder. Ze heeft er duidelijk zin in. Nieuwe mensen ontmoeten, op nieuwe plekken komen en leren wat het waterschap allemaal doet. Inmiddels is ze al een dag met jeugdbestuurders van andere waterschappen op pad geweest. Ze is enthousiast over de campagne die wordt uitgerold om jongeren na te laten denken over mogelijkheden om water op te kunnen vangen. Aan die wedstrijd hoopt ze met haar klasgenoten mee te doen tijdens aardrijkskunde. En wie weet winnen ze nog ook. Aan de gedrevenheid van Shifra zal het niet liggen. De tiener heeft al heel wat wedstrijden gewonnen in haar leven. Tot en met NK-niveau zwemt ze en ze heeft al zoveel medailles gewonnen op de 100 tot 400 meter zwemmen dat ze er muren mee kan behangen.

Shifra neemt het stokje over

Naast een wedstrijdje schoolslag en wisselslag (verschillende zwemslagen in een wedstrijd) is Shifra graag op pad met haar vrienden en vriendinnen. Ergens een hapje eten of lekker shoppen, doet ze graag. Ook politiek heeft haar interesse. Het duurt nog even voor me mag gaan stemmen, maar ze weet al welke partij op haar stem kan rekenen. Op 30 maart 2022 woonde Shifra voor het eerst een vergadering van het algemeen bestuur van het waterschap bij. Tijdens deze vergadering werd afscheid genomen van jeugdbestuurder Inco de Jong en nam zij het stokje over.

“Als meerdere mensen het doen, helpt het wel.”

Ze staat te popelen om jongeren te vertellen wat het waterschap doet. Met haar ouders en broertje woont ze in Nieuwerkerk aan den IJssel (het diepste punt van Nederland). Ze realiseert zich dat het werk van het waterschap belangrijk is en dat klimaatveranderingen hier ook een bedreiging voor zijn. We hebben het bij aardrijkskunde gehad over klimaatveranderingen. Dan hoor je dat er door deze veranderingen echt erge dingen kunnen gebeuren, zoals overstromingen. In huize Loman is het niet ongewoon dat er minder lang wordt gedoucht en Shifra neemt soms zelfs een koude douche omwille van het klimaat. “Als één persoon het doet, heeft het niet zoveel zin, maar als meerdere mensen het doen, helpt het wel.”

Advertentie