8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Adri den Boer krijgt Golfslag (+video)

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Nieuwerkerk is Adri den Boer door de gemeente Zuidplas onderscheiden met de Golfslag. Na lovende woorden kreeg hij deze gemeentelijke onderscheiding voor vrijwilligers uitgereikt van locoburgemeester Jan Verbeek.

Adri den Boer is al dertig jaar secretaris van de Historische Vereniging Nieuwerkerk aan den IJssel (HVN). Sinds 1972 doet Den Boer vrijwillig onderzoek naar de geschiedenis van Nieuwerkerk aan den IJssel. Zijn eerste publicatie was een inventarisatie van de archieven van de Nieuwerkerkse dorpskerk. Van 2005 – 2018 nam hij zitting in de klantenraad van het Streekarchief Midden-Holland. Ook is hij in de periode 1986 tot 2021 voorzitter geweest van de Stichting Vrienden van Archief en Librije. Deze stichting geeft het regionaal-historisch tijdschrift De Schatkamer uit, waar Den Boer zowel redacteur als auteur van talloze artikelen is geweest.

Verder is Adri den Boer van 1992 tot 2021 lid geweest van de monumentencommissie waarvan vele jaren als voorzitter. Ook was hij lid van de Straatnamencommissie. Veel inwoners zullen Adri den Boer kennen van zijn tweewekelijkse rubriek Toen en Nu in Het Kanaal. Een vergelijkbare rubriek Oud plus Heden is hij nadien voor Hart van Holland gaan verzorgen. In zijn teksten voor deze kranten legt hij altijd het verband met de huidige gemeente Zuidplas.

Naast deze rubrieken schreef Den Boer boeken (15) over aspecten van de Nieuwerkerkse geschiedenis. Een niet te onderschatten centrale rol vervulde hij bij de totstandkoming en inrichting van de Oudheidkamer (sinds 1992) met een verzameling van inmiddels 10.000 objecten.

Hij heeft zich de afgelopen 30 jaar op zijn kenmerkende bescheiden wijze zeer verdienstelijk gemaakt voor de lokale geschiedenis van Nieuwerkerk aan den IJssel en Zuidplas als geheel, en het borgen en doorgeven ervan. Zonder deze lokale kennis van de geschiedenis en zijn langdurige inzet voor het behoud van erfgoed zou Zuidplas zijn/haar heden en toekomst minder goed begrijpen. Voor de samenleving als geheel is zijn persoonlijke inbreng, loyaliteit en betrokkenheid dan ook onmisbaar.

Erelidmaatschap Historische Vereniging Nieuwerkerk

Na de Golfslag werden Adri den Boer en zijn vrouw Mieke door voorzitter Brord van Westing benoemd tot erelid van de Historische Vereniging Nieuwerkerk. Beiden zetten zich al 30 jaar, sinds de oprichting, in voor de Historische Vereniging, Adri was tot voor kort secretaris en Mieke maakt nog steeds de nieuwsbrief en foto’s. Eefje Molenaar (reeds erelid) kreeg een boek over Maxima voor haar inzet voor HVN.

Adri en Mieke den Boer erelid HVN

De Historische Vereniging Nieuwerkerk zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed van Nieuwerkerk aan den IJssel en heeft elke eerste zaterdag van de maand opening van de tentoonstelling in de Oudheidkamer aan de ‘s Gravenweg 9 in Nieuwerkerk aan den IJssel. Tijdens de ledenvergadering roep voorzitter van Westing jongere inwoners op om lid te worden en mee te werken aan het behoud van de geschiedenis.

Advertentie