8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Mr. Punch laat tijdens ProgFrog het Fish-era van Marillion herleven in ’t Blok

Het jongerencentrum ’t Blok in Nieuwerkerk aan den IJssel is af en toe een zondagmiddag in gebruik voor de oudere fans van ProgFrog met allerlei symfonische rockbands. De afgelopen 2 jaar moesten heel veel concerten worden uitgesteld en na eerder al the Cage optrad, was vanmiddag de beurt aan de band Mr. Punch uit Italië. De band staat niet voor de eerste keer in ’t Blok (uitgesproken door de zanger als T Block) en dat was een volle bak in ‘t Blok.

De band staat bekend om het spelen van nummers van de Engelse Band Marillion uit de tijd dat Fish nog de zanger was en het haar grootste succes vierden met Kayleigh en Lavender. Zeker omdat er niet veel coverbands zich wagen aan dit repertoire en zanger Fish zijn stem heeft gesloopt met drank, drugs en nicotine is het voor de fans (vaak met zeer ver doorlopend voorhoofd) een feest van herkenning en heimwee als er een goede Marillion coverband komt.

Mr. Punch bracht in het optreden van 2,5 uur niet alleen het bekende Kayleigh en Lavender ten gehore, ze waagden zich ook aan het 17 minuten durende nummer Grendel en lieten daarnaast vooral het werk van de eerste twee albums Script for a jesters tear en Fugazi horen. Marco Vincini laat als zanger niet alleen de Fish tijd herleven, ook zijn maniertjes, introducties en bijvoorbeeld zijn helm vermaken het publiek alsof Fish er zelf staat. Zijn zang komt redelijk in de buurt van de Schot en daarmee ook bij het originele werk.

Maar waar de bandleden vooral een achtergrond rol spelen (behalve een ietwat lange drumsolo), valt Marcella Arganese erg op. Niet alleen omdat ze heel klein en tenger is maar vooral haar manier hoe ze de gitaar weet de bespelen. Ze neemt tijdens de vele ‘huilgitaar’ solo’s het publiek mee zoals eigenlijk dat alleen Steven Rothery dat kan. Maar die laatstgenoemde speelt nog steeds bij Marillion. Arganese geniet zichtbaar van het spelen en gaat geheel op in haar eigen muziek waarop het aanwezige publiek dan weer enthousiast een applaus in zet. Aan het einde van het optreden, tijdens de toegift, komt het publek zelfs tot ‘dansen’ toe en is het lange applaus na afloop terecht. Mr.Punch slaagde erin om Fish tijdperk bij Marillion te herleven.

Na 2,5 uur spelen houden de vijf Italianen het voor gezien en kan ProgFrog terugkijken op een geslaagde middag. Het blijft bijzonder dat de gemoedelijke sfeer met hapjes voor het publiek en betaalbare prijzen steeds weer erin slaagt deze middagen te organiseren en daarmee stilletjes Nieuwerkerk aan den IJssel op de kaart zetten van de internationale progressieve rockscene. Van de zes geplande optredens nog in 2022 komen er maar liefst vijf uit het buitenland.

Maar hoe populair in de Progrock scene het is, ProgFrog mag niet groeien naar een grotere zaal, het haalt het authentieke en intieme karakter van ProgFrog weg bij een verhuizing en dat zou zonde zijn. De zondagmiddagsfeer en de gemoedelijke entourage van het concept horen thuis in ‘t Blok.

Volgend optreden: Karibow (Duitsland), zondag 1 mei om 15.00 uur, kaarten via Progfrog.nl

Foto’s: Hans Korbee , meer foto’s op https://photos.app.goo.gl/VXLucCyCmcBK3Cig6

Advertentie