8.5 C
New York
zondag 28 april 2024

TVI brengt theaterproductie 60 jaar Molukkers in Moordrecht

Dit jaar brengt Theater Voor Iedereen (TVI) meerdere producties op de planken. Eén daarvan wordt uitgevoerd in het kader van 60 jaar Molukkers in Moordrecht in de Dorpskerk van Moordrecht op 17 en 18 juni 2022.

Toneelvoorstelling

De voorstelling “Kijk, kijk een trap naar boven” doet herinneren aan het eerste moment dat de nieuwe Molukse bewoners in de Moordrechtse wijk kwamen wonen in de jaren ‘60. Zij zagen voor het eerst een trap naar de slaapkamers boven.

Het is een verhaal van drie generaties met als thema verleden, heden en toekomst. In het stuk gaat het over de normen en waarden die je van huis uit hebt meegekregen en de confrontatie met de Nederlandse normen en waarden. De vraag is wat er in de toekomst van die waarden overblijft.

De eerste generatie Molukkers hebben hun land achtergelaten en konden daarna niet meer kunnen terugkeren. Dat roept veel verdriet, pijn en andere emoties op. Toch worden in het theaterstuk politieke, maatschappelijke en kerkelijke gebeurtenissen niet onderbelicht gelaten. Theater is een mooie manier om verschillende thema’s bespreekbaar te maken en mensen soms een spiegel voor te houden.

Productie

Al sinds 2018 is een voorbereidingsgroep met Joke Sapuletej-de Fretes, Chris Matitahatiwen, Charles Joseph, Piet Blonk en Ton van de Bildt bezig geweest met voorbereidingen en de regie. De productie heeft door het coronavirus een jaar vertraging opgelopen.

In de weken voor de voorstelling start op de scholen in Zuidplas een project om meer kennis en achtergrond te krijgen van de Molukse gemeenschap. Op vrijdag 17 juni zal er een speciale voorstelling zijn voor de schoolkinderen.

Kaartverkoop Kaarten zijn te bestellen via www.theatervooriedereen.nl

Advertentie