8.5 C
New York
dinsdag 25 juni 2024

Oefening vrijwilligers dijkbewaking, ‘de ogen en oren bij storm en droogte’

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft dit weekend de dijkbewaking getraind op een locatie bij de Rotte. De oefening is een jaarlijkse opfrisser voor vrijwilligers en voor de eigen organisatie van het schap.

Vrijwilliger

Alie Veninga is al zo’n 15 jaar lid van de dijkbewaking. De schippersdochter uit Schoonhoven heeft altijd al interesse gehad in water. “Als kind ging ik met mijn vader mee”. Toen ze een advertentie zag voor de dijkbewaking, heeft ze zich meteen opgegeven. Elk jaar doet zij mee met de oefeningen en elke paar jaar loopt zij tijdens droogte inspecties bij een dijkvak in Nieuwerkerk aan den IJssel.  “Daar hebben we een keer kwelwater waargenomen. De dijk is toen meteen door het schap aangepakt”.

dijkbewaking

Nagebootste beschadigingen

Deze zaterdagmiddag traint Alie tussen de Rotte en de Eendragtspolder in het herkennen en melden van droogteschades aan de dijk. Op een traject van vierhonderd meter hebben de medewerkers van het schap zes beschadigingen aan de dijk nagebootst. Verspreid van de kruin tot de teen van de dijk, lopen de vrijwilligers gestructureerd het traject af. De groep van Alie vindt meerdere beschadigingen. In een app vullen ze precies in om wat voor schade het gaat en hoe groot en ernstig deze is. Ook kunnen ze foto’s toevoegen. Via de GPS van de smartphone wordt de locatie zichtbaar, zodat medewerkers van het schap tijdens echte droogtesituaties de schade na melding gemakkelijk kunnen vinden.

Dijkbewaking
Vrijwilliger Alie Veninga meldt een schade via de app
dijkbewaking
App voor schademeldingen aan de dijk

Droogte

Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het instandhouden en de controle van de dijken in dit gebied. Dat doen ze vooral met de eigen medewerkers. Tijdens bijzondere omstandigheden, zoals droogte of storm, krijgen ze daarbij hulp van vrijwilligers van de dijkbewaking. De dijkbewaking wordt het meest ingezet voor droogte. Voor alle dijken die gevoelig zijn voor droogteschade is er een team van drie of vier vrijwilligers. Zij inspecteren tijdens droogte twee keer per week ‘hun dijk’. Ook tijdens storm en regen kan de dijkbewaking opgeroepen worden voor inspecties.

Ogen en oren

Stefan Loosen van het waterschap loopt deze zaterdagmiddag mee met de groep van Alie. Sinds vijf jaar is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de begeleiding van de dijkbewaking. Hij vindt de vrijwilligers van de dijkbewaking een belangrijke aanvulling. “De vrijwilligers zijn onze ogen en oren tijdens de crisis”. De lange droogte in de zomer van 2018 staat hem nog scherp op het netvlies. “Dat was een intensieve periode. Dan sta je continu aan”. De vrijwilligers hebben toen van juni tot september twee keer per week geïnspecteerd. “Daar hebben we veel aan gehad. Bijvoorbeeld bij een door hen gemelde scheur in een dijk langs de Ringvaart in Nieuwerkerk. Die was zo groot, dat we onmiddellijk actie hebben ondernomen. Onze aannemer heeft daar een deel van de dijk moeten weggraven en opnieuw aangebracht”.

Dijkbewaking

Opfrisser en contactmoment

De dijkbewaking oefent elk jaar in het voorjaar. Het is een opfrisser voor zowel de vrijwilligers als voor de eigen organisatie. Iedereen weet dan weer wat hij of zij moet doen en of alles werkt. Ook is het een belangrijke contactmoment tussen de medewerkers van het schap en de vrijwilligers, maar ook tussen de vrijwilligers onderling. “Sommige van de vrijwilligers zien elkaar al dertig jaar” geeft Loosen vol bewondering aan.

Wedstrijdelement

Aan het eind van de oefening krijgen de vrijwilligers een terugmelding. Op het scherm laat Peter van Duivendijk van het schap hen zien hoe de meldingen bij hem binnen gekomen zijn. De groepen kunnen punten verdienen voor het aantal gevonden schades en voor de melding via de app. De groep van Alie heeft alle schades gevonden. Bij de eerste gemelde schade was de locatie van de schade echter toch niet goed doorgekomen. Ook stonden op de foto onvoldoende herkenningspunten. In het echt zouden de medewerkers van het schap dan lastig de schade kunnen vinden. Hierdoor liep de groep van Alie te veel verliespunten op. Het was daarom een andere groep die het certificaat voor de winst door Stefan Loosen uitgereikt kreeg. 

Peter van Duivendijk toont de gemelde schades
Dijkbewaking
Stefan Loosen eert de winnaars met een certificaat

 

Advertentie