8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Zuidplas wil geen verandering van afvalbeleid na vragen SP

Het college van B&W heeft de diverse SP suggessties voor verbetering van het afvalbeleid van tafel geveegd en blijft stoïcijns het oude beleid doorzetten. Dat blijkt uit de antwoorden van de het college van B&W op schriftelijke vragen van de partij over de overlast in Zuidplas en buurgemeenten. De partij had deze vragen gesteld na diverse reacties van inwoners.

Verloedering Reigerhof

De SP had, na eerdere vragen van de VVD, de vervuiling en verloedering rond winkelcentrum de Reigerhof opnieuw aan de orde gesteld. Elk weekend verschijnen er foto’s van vervuiliing rond de containers op de Facebookgroep “Je Bent Nieuwerkerker” over het gedrag van inwoners. Volgens de antwoorden van de gemeente valt dit mee ; “Ja, bij excessen is er op deze hotspot juist opgeschaald door een intensievere samenwerking tussen de handhavers en medewerkers van de buitendienst.
Tevens is er communicatie ingezet in de vorm van bebording en is gekeken of de frequentie van het
legen van de containers voldoende is. Deze gecombineerde inzet heeft tot een schoner straatbeeld
geleid en overtreders zijn gesanctioneerd. Indien hier een achteruitgang in zichtbaar wordt, wordt de inzet herhaald. Er is geen sprake van een permanente handhavingsfrequentie
“.

Eerdere situatie bij de Reigerhof

Veel verbetering is er volgens de SP niet gekomen na het plaatsen van de papiercontainers. Toch denkt de gemeente niet aan terugzetten van de 40ft zeecontainer op zaterdag. “de zeecontainer had ook nadelen rondom veiligheid, bemensing en beschikbaarheid (1 dag in de week) en de huidige inzamelmethode heeft ook voordelen zoals permanente beschikbaarheid. De nadelen van de huidige methode worden gemonitord en indien nodig worden maatregelen genomen, zoals het opvoeren van de capaciteit (vaker legen, extra containers) en de bij eerder beschreven handhavingsaanpak“. In Dorrestein wordt bij het winkelcentrum wel elke zaterdag een container neergezet die veelal goed gevuld weggaat op zaterdag.

De gemeente laat wel weten dat de Reigerhof niet de enige afval hotspot locatie is in Zuidplas, het Westeinde en Sportlaan in Moordrecht en de Kleinpolderlaan in Nieuwerkerk aan den IJssel zijn ook regelmatig in beeld als overlast locaties.

Inzameling kleine afvalzakken

De SP heeft eerder al gepleit voor afvalcontainers waar een kleine afvalzak (30 liter) én een grote afvalzak (60 liter) in kan worden gegooid. Hoewel bij inwoners deze vraag leeft, ziet Zuidplas het niet zitten. Buiten dat men aangeeft dat het moeilijk kiezen is voor een locatie, komen er van allerlei andere argumenten zoals staalprijs, benzinekosten en de invoering van GFT+E containers bij hoogbouw als alternatieven naar boven. De gemeente neemt het niet verder in de overweging of er gekozen wordt voor alleen een serviceverbetering op restafval (zoals bij de 30 liter inworp) of een combinatie van serviceverbetering en verbeterde afvalscheiding (zoals bij frequentieverhoging inzameling zoals men dat noemt.

Nieuwe grondcontainers met twee kleppen voor restafval - Nieuws - Actueel -  In Epe - Gemeente Epe
Bron : Gemeente Epe

Postpaid in plaats van prepaid

De SP heeft over de nieuwe manier van afrekening ter discussie gesteld via de vragen. Zo heeft de partij diverste inwoners gesproken die een jaarlijkse afrekening onprettig vinden, omdat het door hun financiële situatie lastig is om te sparen. De gemeente herkent in haar antwoorden het signaal maar het college vind het niet nodig om deze groep een alternatief aan te bieden. Volgens het college veranderd het tarief niet en kan men de rekening gespreid te betalen in tien termijnen. Volgens het college is het zelfs beter zo nu inwoners niet vooraf € 7,50 euro hoeven te betalen.

Het op meer plaatsen dan twee of drie containers aanbieden van afval met de afvalpas, zoals de SP voorstelt, ziet de gemeente zeker niet zitten. “De reden dat inwoners niet op alle containers zijn aangesloten is om spreiding te bevorderen. Het is belangrijk dat containers niet te snel vol raken zodat het mogelijk blijft in een werkbaar ritme te ledigen. Andersom is het ook belangrijk dat containers snel genoeg vol raken, zodat er geen geuroverlast ontstaat omdat deze te lang niet geledigd worden. Vanuit kostenefficiëntie is het wenselijk zo vol mogelijke containers te ledigen. Er is in die zin een optimum“.

Nascheiding van PMD

Zuidplas haalt nu nog plastic, metaal en drankverpakkingen los op bij inwoners. Deze afvalstroom levert de gemeente (beperkt) inkomsten op. De SP vroeg dat als Zuidplas op nascheiding zou overstappen (zoals Rotterdam bijvoorbeeld nu doet) welke effecten dit zou kunnen hebben op de inkomsten (meer plasticopbrengst) en de kosten (meer restafvalbelasting).

In de antwoorden waagt het college zich niet aan een berekening hiervan maar komt wel later dit jaar met meer informatie hierover : “Wel is duidelijk dat de verwerking van restafval duurder wordt en het rendement van scheiding omlaag gaat. Bij nascheiding gaat nog veel PMD verloren, mede doordat er in restafval stoffen zitten die de kwaliteit van het PMD aantasten. Door de inwoner gescheiden PMD is schoner en bovendien doet men het in Zuidplas erg goed. Dit is anders dan bij veel grote steden, waar het rendement door nascheiding omhoog gaat. In de regio leeft deze vraag overigens bij meer gemeenten. Het voornemen is hier in het najaar met meer informatie over te komen“.

PMD zakken in de wijk Esse in Nieuwerkerk

Afvaltoerisme

Het afvaltoerisme bij de buren is volgens de SP nog steeds een probleem. “De randgemeenten blijven klagen over afvaltoerisme, eerder gaf college aan dat dit wel mee zou vallen. Toch heeft men nu in Nesselande BOA’s in burger ingezet om afvaltoeristen uit Zuidplas te vangen“.

In de antwoorden legt het college uit dat er overleg is geweest met de randgemeenten maar de handhaving moet door de buurgemeenten worden gedaan, dat valt buiten de mogelijkheden van Zuidplas. Volgens de gemeente wordt het probleem door een kleine groep mensen veroorzaakt blijkt uit onderzoek van de storthistorie van de afvalpassen. Veel inwoners hebben wel een regelmatige storthistorie. Daarnaast lost het probleem in Capelle op door de containers alleen te kunnen openen met een afvalpas. Indirect zegt Zuidplas hiermee dat bijvoorbeeld in Rotterdam Nesselande dit het probeem zou oplossen.

Advertentie