8.5 C
New York
dinsdag 16 april 2024

Financieel gematigd positief 2021 voor Zuidplas; zorgen over toekomst blijven

De gemeente Zuidplas heeft het financiƫle jaar 2021 met een positief saldo afgesloten (6,5 miljoen euro). Als gevolg van corona en een krappe arbeidsmarkt is helaas niet alles uitgevoerd zoals voorgenomen was door het college van burgemeester en wethouders.

Een belangrijk deel hiervan vindt in 2022 alsnog plaats, wat dus in 2021 een eenmalig voordeel heeft opgeleverd maar waarvan de uitgaven alsnog in 2022 plaatsvinden. Na verwerking van voorstellen tot resultaatbestemming 2021 (o.a. vrijval voorziening grondbank ā‚¬1,5 milj t.b.v. grondreserve) blijft een voordelig saldo van ruim ā‚¬ 3 miljoen over.

Met de jaarstukken legt het college van burgemeester en wethouders verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde beleid in 2021. Ook de inwoners van de gemeente Zuidplas krijgen hiermee inzicht in hoe zorgvuldig het gemeentelijk geld vorig jaar is besteed. Gemeenten hebben een zeer breed takenpakket. De laatste jaren is gebleken dat de Rijksoverheid niet altijd voldoende middelen ter beschikking stelt om deze taken uit te voeren. Gelukkig heeft het Rijk begin dit jaar meer geld beschikbaar gesteld, waardoor de zorgen minder werden. Daarnaast heeft de gemeenteraad eind 2021 besluiten genomen over een pakket aan maatregelen (Herstelplan) om ook de komende jaren te blijven kunnen voldoen aan de voorwaarde van een structureel sluitende begroting en tegelijkertijd ook de kwaliteit en omvang van de voorzieningen in de gemeente tehouden. Mede door de ontvangen Woningbouwimpuls van ā‚¬ 14 miljoen. hoefde de gemeente in 2021 geen nieuwe leningen af te sluiten. Door aflossingen werd het schuldentotaal dan ook verlaagd naar 136 miljoen., waardoor de netto schuldquote daalde 83% naar 65%.

Wethouder Jan Willem Schuurman heeft in het nieuwe college financiĆ«n in zijn takenpakket, waar dat in het vorige college Daan de Haas was. Schuurman: ā€œOndanks de inspanningen en extra middelen zien we nog steeds dat onze financiĆ«n de komende jaren onder druk staan en dat er wellicht keuzes gemaakt moeten worden. We zijn goed bezig, maar de zorgen over de komende jaren blijven. De kosten in het sociaal domein zijn onverminderd hoog en ook hebben we te maken met de onzekerheid over de stijgende kosten waar we mee geconfronteerd worden, zoals steeds hoger wordende energieprijzen, rente en bouwkosten.ā€

Na toelichting van de Jaarrekening overhandigde wethouder de Haas de ā€˜sleutel van de kluisā€™ aan de nieuwe wethouder van FinanciĆ«n Schuurman.

Verder blikt Schuurman met een redelijk goed gevoel terug op 2021. ā€œNatuurlijk overheerste de gezondheidsproblematiek rond het coronavirus, net zoals in 2020. Toch hebben we samen doorgezet en bijzondere dingen waargemaakt. In mei 2021 heeft de gemeenteraad een historisch besluit genomen het Middengebied te ontwikkelen en een vijfde dorp te laten bouwen. Een andere belangrijke mijlpaal is de start van Stichting ZO! in juli 2021 waarmee voor de inwoners Ć©Ć©n ingang voor zorg, activiteiten en hulp is gecreĆ«erd.ā€ Helaas zijn door de omstandigheden activiteiten m.b.t. bijv. de Inclusie-agenda doorgeschoven naar 2022 en Samen in de buurt door gebrek aan financiĆ«le middelen niet uitgevoerd.

Naast de jaarstukken heeft het college van burgemeester en wethouders ook een zomernota gepresenteerd. Vanwege het aantreden van een nieuw college worden er in deze zomernota geen nieuwe ambities gepresenteerd, feitelijk is 2022 hiermee een ā€˜tussenjaarā€™. Voor 2022-2024 lijkt de financiĆ«le situatie nog redelijk, maar voor 2025 en ā€˜Ravijnjaarā€™ 2026 kan het een stuk zwaarder uitvallen mede door de impact van besluiten van het Rijk (herverdeling Reservefonds en Opschalingkorting).

Het nieuwe college gaat de komende maanden een collegeprogramma schrijven en de financiƫle gevolgen hiervan worden dit najaar in de begroting van 2023 gepresenteerd. De uitdaging hierbij zal zijn om de ambities uit het coalitieakkoord te vertalen naar financieel onderbouwde acties. De ontwikkeling van het Vijfde dorp staat hierbij financieel op zichzelf (kosten van de ontwikkeling moeten gedekt worden door de opbrengsten (kostenneutraal).

De jaarstukken en de zomernota worden 5 juli in de raadsvergadering besproken.

Advertentie