8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Commissie voor de MER : Meer inzicht in langetermijneffecten klimaatverandering voor woningbouw Zuidplaspolder nodig

De milieueffecten van het provinciale beleid voor de ontwikkeling van het Middengebied van de Zuidplaspolder zijn goed beschreven in het milieueffectrapport. Er is nog wel meer aandacht nodig voor de effecten van klimaatverandering op de lange termijn en voor de kansen voor versterking van de natuur in het gebied. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage in haar advies over dit milieueffectrapport. De provincie Zuid-Holland had de Commissie gevraagd de inhoud van het rapport te beoordelen.

De provincie Zuid-Holland en gemeente Zuidplas willen samen het Middengebied Zuidplaspolder ontwikkelen. Het plan is om een nieuw dorp te bouwen met 8000 woningen en voorzieningen, 47 hectare bedrijventerreinen, wegen, natuur en recreatie. De provincie wil het provinciale omgevingsbeleid herzien, zodat dat plan daarin past. Voordat Provinciale Staten hierover besluiten zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Het plan scoort beter op bereikbaarheid, verkeersveiligheid, economie en natuur dan het oorspronkelijke provinciale beleid, blijkt uit het milieueffectrapport. Dat komt door extra maatregelen voor bijvoorbeeld auto’s, fietsers, voetgangers en openbaar vervoer en meer maatregelen voor groen, recreatie en natuur. Het milieueffectrapport laat ook zien dat de ambities voor duurzaamheid, klimaatbestendigheid en mobiliteit een grote uitdaging vormen en dat stikstof een risico is voor de natuur.

Er is nog onvoldoende aandacht voor de risico’s van klimaatverandering voor de lange termijn, voor 2100 en verder, zegt de Commissie. Het is belangrijk om nu al te onderzoeken welke maatregelen nodig zijn en dit mee te geven voor de uitwerking van het plan door de gemeente Zuidplas. Ook is meer aandacht nodig voor de ‘ecologische verbindingszone’ en andere maatregelen ten behoeve van de natuur.

De Commissie adviseert het milieueffectrapport aan te vullen en daarna pas een besluit te nemen over de aanpassing van het omgevingsbeleid. De provincie neemt dit advies over en laat de Commissie het aangevulde milieueffectrapport opnieuw beoordelen.

Lees hier het hele advies aan de provincie Zuid-Holland

Advertentie