8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Gemeenteraad en commissies weer compleet in Zuidplas

Met de installatie van de wethouders waren er 3 plaatsen vrijgekomen in de gemeenteraad van Zuidplas. Daarom werden tijdens de gemeenteraadsvergadering van 14 juni Cindy Uit de Bulten (VVD), Ard Bakker (ChristenUnie/SGP) en Ryan Adriaanse (D66) geïnstalleerd als gemeenteraadslid.

Bakker en Uit de Bulten waren in de vorige periode al gemeenteraadslid en zaten even in de ‘wachtkamer’ tot de benoeming van de wethouders. Bakker was op de lijst voorbij gegaan door het aantal voorkeurstemmen van Rina Schuil-Stoorvogel en Uit de Bulten was de volgende op de kieslijst. Dat is Adriaanse bij D66 en hij is nog nieuw, met zijn 21 jaar is hij gelijk het jongste raadslid van Zuidpas, wat voordien Willem-Jan Verdoes was.

Met de installatie van Revet (VVD) en Janse (CDA) als fractieadviseurs zijn de raadscommissies gevuld voor de fracties. In totaal zijn er 22 fractieadviseurs nu benoemd. Deze adviseurs mogen in commissievergaderingen een raadslid vervangen of zelfstandig deel van de commissie uitmaken en hierbij ook adviseren. De besluitvorming blijft bij de gemeenteraad waar alleen verkozen leden deel aan nemen. De programmacommissies Ruimte, Samenleving, Verbonden Partijen en Bestuur & Middelen blijven bestaan.

Peter Molenaar (ChristenUnie/SGP) is verkozen tot de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. In geval van afwezigheid van de burgemeester of als er een portefeuille van de burgemeester ter sprake komt, zal Molenaar de vergadering voorzitten. Bij afwezigheid van een geheel B&W is de plaatsvervangend voorzitter ook loco-burgemeester. Dit is in de geschiedenis van Zuidplas één keer eerder voorgekomen.

De raadsleden hebben tijdens de vergadering de diverse gremia verder ingevuld zoals de werkgeverscommissie van de raad, de commissie van de geloofsbrieven, de klankbordgroep Regio Midden-Holland, programmaraad rekenkamercommissie Groene Hart en de werkgroep Opfrissing lokale democratie.

Strijd om presidium

Een gremium waar de partijen graag deel aan nemen is het zogenaamde Presidium. Het Presidium is een vorm van het dagelijks bestuur van de gemeenteraad, dat het bestaat uit vier raadsleden (twee oppositie en twee coalitie) met de burgemeester en de griffier en dat het over de agenda en werkwijze van de raad gaat.

Omdag Molenaar al verkozen was als plaatsvervangend voorzitter was er nog 1 plek voor een coalitie en twee voor de oppositie. PvdA/GroenLinks heeft echter op 1 juni zich uitgesproken mee te tekenen met de coalitie, werd kandidaat Damen niet gezien als oppositielid. Om dit toch in banen te leiden waren er vier kandidaten voor drie plekken. Uiteindelijk zijn de Ruiter (CDA), Van Drenth (NEZ) en Baas (SP) verkozen en kreeg Damen te weinig stemmen.

CDA, VVD en PvdA/GroenLinks hebben wel de griffie verzocht het reglement van orde te bekijken en met uitbreiding van het presidium bijvoorbeeld op te nemen in een voorstel voor de toekomst. Raadslid Pouwels (Groep Pouwels) zag dit specifieke onderdeel niet zitten en stemde als enige tegen de motie.

Advertentie