8.5 C
New York
maandag 29 april 2024

Iets meer lucht financiën Zuidplas door positieve meicirculaire

De gemeente Zuidplas krijgt bij de meicirculaire meer geld dan dat eerder werd verwacht bij het opstellen van de zomernota. Dat schrijft wethouder Schuurman in een informatienota aan de gemeenteraad. De meicirculaire is een tussentijdse aanpassing van de bijdrage die de Rijksoverheid betaald aan gemeente vanuit het gemeentefonds.

Schuurman blijft overigens heel voorzichtig in zijn voorspellingen naar de langere termijn want ook al is er tot en met 2025 meer geld, vanaf 2026 start een herverdeling van de overheidsbijdrage en gaat Zuidplas er miljoenen op achteruit. Omdat de uitkomst van deze circulaire niet meer in de raadsstukken is meegenomen moet Zuidplas een begrotingswijziging voorleggen aan de raad.

Alle gemeenten in Nederland krijgen geld uit het gemeentefonds om voor haar inwoners kosten te kunnen maken. Dit bedrag wordt in mei, september en soms in december aangepast. Zuidplas krijgt in 2022 bijna 70 miljoen euro uit het gemeentefonds en dat wordt allemaal verdeeld door berekeningen. Omdat het nogal kan verschillen lijkt deze verdeling soms net een soort van tombola.

Zuidplas had voor de zomernota een bescheiden plusje voor 2022 en een negatief vooruitzicht voor de jaren erop gepresenteerd. Door de aangepasten gelden wordt het een klein verlies voor 2022 en kan men tot 2025 zwarte cijfers schrijven. In deze cijfers zitten wel al de effecten van het herstelplan 2021 met bezuinigingen en lastenverhoging die per 1-1-2022 ingingen. In dit herstelplan werd een bedrag uit de algemene reserve (de gemeentelijke spaarpot) van de gemeente gehaald maar dat is deels teruggedraaid met € 714.000 voor 2022, € 1.525.000 voor 2023 en € 599.000 voor 2024.

In de berekeningen zitten een aantal meevallers zoals een hogere bijdrage vanuit het btw-compensatiefonds en een extra bijdrage voor jeugdhulp in 2023. Ook in 2022 kreeg Zuidplas al een extra bijdrage voor jeugdhulp.

Ravijnjaar 2026

Vanaf 2026 dalen de inkomsten van de gemeente Zuidplas aanzienlijk door een nieuw verdeelmodel vanuit de Rijksoverheid. Alhoewel er nog niet alles over besloten is door de Tweede Kamer zijn de vooruitzichten zeer somber. Vanuit de meicirculaire lijkt het er op dat Zuidplas dan ruim 6 miljoen minder geld uit het gemeentefonds krijgt.

Maar in de informatienota laat Schuurman weten dat nog niet alles is meegenomen. Enerzijds komt de negatieve prognose naar voren, anderzijds gaat men in de Tweede Kamer nog een evaluatie houden over het in groeipad. Niets is dus nog zeker stelt Schuurman: “Voor Zuidplas betekent dit nu een voordeel in 2026, omdat het geprognosticeerde nadeel nu (nog) niet doorgaat. Tegelijkertijd zijn er “donkere onweerswolken” in het vooruitzicht vanwege mogelijk € 96,- per inwoner nadelig herverdeeleffect. Wij hopen dat het kabinet in de Septembercirculaire 2022 meer informatie kan delen over de contouren voor 2026 en verder”.

Advertentie