8.5 C
New York
woensdag 29 november 2023

Zuidplas groeit al ruim 15% tot 2031 zonder vijfde dorp

Met de projecten die de aankomende jaren nog uitgevoerd gaan worden stijgt het aantal nieuwe woningen met 15% in de gemeente Zuidplas. In totaal worden er, buiten de plannen voor het vijfde dorp, tot en met 2030 2.876 nieuwe woningen gebouwd.

Vooral de groei van Zevenhuizen blijft groot met de afronding van het koningskwartier, de bouw op de plek van de sportvelden en de Swanladriehoek. In totaal komen er ruim 1.500 woningen bij in het dorp dat gaat groeien met 42%. In Moerkapelle komen fase 3 en 4 erbij van de Jonge Veenen en rond het zuidelijke deel en groeit men door naar 26,6%.

In totaal is de toename zonder vijfde dorp al 15,4%, als de plannen uitkomen zoals men nu voor ogen heeft komen er nog eens 4.200 woningen bij te staan tot en met het jaar 2030 en groeit Zuidplas in totaal naar meer dan 25.000 woningen, een groei van 38,1%. In de jaren er na wordt er alleen groei toegerekend aan het vijfde dorp (3.800 woningen) en Nieuwerkerk Noord (800 woningen). In de PRO is terug te lezen dat onderzoeksbureau Primos verwacht dat in 2050 de gemeente Zuidplas groeit met 46,7% naar een bevolkingsaantal van ongeveer 67.500.

De grote vraag bij inwoners is,wat kunnen de inwoners voor soort woningen gaan verwachten. Bekend is dat van de 8.000 nieuwe woningen die er komen in het vijfde dorp, er 2.400 sociale huurwoningen zijn waarvan slechts een kwart gereserveerd kan worden voor Zuidplassenaren. Meer mag niet vanuit de wettelijke kaders en kan iedereen (ook Zuidplas) voor inschrijven. Opvallend is dat in de PRO men voorlopig niet verder gaat van 1260 huurwoningen en de rest bij nader te bepalen staat. Per dorp zijn de verschillen groot, Moerkapelle gaat nog fors wat huurwoningen bouwen en in Nieuwerkerk is veel nog niet bekend.

Advertentie