8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Code oranje voor hitte, gaat hitterecord in Nieuwerkerk sneuvelen?

Het KNMI heeft voor vandaag het weeralarm voor de hitte van geel naar oranje verhoogd. Dit vanwege de hoge temperatuur die er wordt verwacht. (Extreme) hitte kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Met name voor ouderen, kleine kinderen en mensen met een kwetsbare gezondheid maar ook voor gezonde mensen.

Speeltuin de IJsselkids in Nieuwerkerk blijft vandaag gesloten omdat het te heet is voor de vrijwilligers en het Hoogheemraadschap waarschuwt voor mogelijke blauwalg.

Weerman Leen de Koning geeft voor Zuidplas het volgende weerbericht :

Vandaag wordt een zonnige en zeer warme dag. Bij een zwakke tot matige wind uit het zuiden wordt het vanmiddag rond de 37 graden. Komende avond en nacht helder en rustig. Bij weinig wind koelt het af naar 21 graden.

Morgen wordt de hitte verdreven met in de ochtend al enkele buien, daarna tijdelijk droog, maar later volgen weer buien mogelijk met onweer. De wind wordt matig tot krachtig en gaat uit het zuidwesten waaien. Het kan nog rond de 27 graden worden.

Donderdag nog kans op enige neerslag. Vrijdag vrijwel overal droog. Met 21 à 22 graden een stuk minder warm.

Het record, gemeten door Leen de Koning, is 37,4 graden celcius op 25 juli 2019. Op zijn website www.leendekoning.nl is het actuele weer en de verwachting voor de aankomende dagen terug te lezen.

Advies voor weggebruikers tijdens hitte

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten goed voorbereid op weg te gaan. Net zoals u in elke andere situatie zou doen, kunt u met uw pechhulpverlener bellen. Dit kan van uw automerk zelf zijn, of bijvoorbeeld de wegenwacht van de ANWB. Achter de schermen wordt er dan direct een berger op pad gestuurd. Gaat u de weg op tijdens hitte, volg dan deze tips:

  • Neem op warme dagen voldoende drinkwater mee, ook omdat de concentratie afneemt als u onvoldoende drinkt.
  • Mocht u toch stranden met uw voertuig, wacht dan achter de vangrail. Neem een paraplu mee in de auto, die u als parasol kunt gebruiken.
  • Houd uw sigarettenpeuken en overig afval binnenboord. Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand.

Polderbad geopend

Voor wie in het water afkoeling wil vinden kan naar het Polderbad in Nieuwerkerk aan den IJssel:

Advertentie