8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Hogere en lagere waterpeilen in gebied Schieland en de Krimpenerwaard

Het waterpeil staat op sommige plaatsen iets hoger of lager dan u misschien gewend bent. Het is al langere tijd droog. Ondanks een paar kleine regenbuien, zijn de gevolgen van de droogte voorlopig nog goed merkbaar.

Om voor voldoende zoet water te kunnen blijven zorgen in het gebied, zijn maatregelen genomen. Zo houdt het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard op sommige plekken het maximum waterpeil aan binnen het peilbesluit en houd men het water vast. Het aanhouden van een hoger waterpeil doet het waterschap bijvoorbeeld op de Rotte en in de Krimpenerwaard. De redactie stuurde Pieter op pad en die maakte deze fotoreportage van de wateren van vandaag. Hij spotte hier en daar wat algen. De lagere waterstand was vooral in de plas-draszone van de Eendragtspolder goed te zien. De foto’s gaven een mooi beeld van de omgeving en het mooie weer.

Krimpenerwaard

Waterpeil Ringvaart

Zoet water stroomt vanuit de Hollandsche IJssel via de Ringvaart van de Zuidplaspolder (aan- en afvoerroute van water) naar de Rotte. Het waterpeil op de Ringvaart staat hierdoor op sommige plaatsen iets hoger dan u misschien gewend bent. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Snelle Sluis bij Moordrecht. Op andere plekken staat het peil van de Ringvaart juist lager.

Waterpeil Rotte

Het waterpeil in de Rotte staat ook hoger. Dit is nodig in verband met de lange, aanhoudende droogteperiode. Het verhogen van het waterpeil in de Rotte doen wij in het algemeen belang om de hoeveelheid water in ons gebied op peil te houden en alleen als het echt noodzakelijk is. De Rotte dient namelijk als waterberging voor een groot gebied en als doorvoerroute van water richting lagergelegen polders.

Hoe lang het waterpeil op deze hoogte blijft, kan het Waterschap nu nog niet aangeven en is afhankelijk van het weer en de watervoorraad in ons gebied.

Lagere waterpeilen

Op een aantal plekken zakt het waterpeil. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de Bleiswijkse Zoom, de Zevenhuizerplas, het plasdrasgedeelte in de Eendragtspolder en de roeibaan in de Eendragtspolder (Willem-Alexander roeibaan). Schieland en de Krimpenerwaard laten het waterpeil in deze gebieden niet stijgen. Hiervoor zou men namelijk (voedselrijk) water in moeten laten dat van lagere kwaliteit is dan het water in het gebied zelf. Het lagere waterpeil op deze plekken heeft geen negatieve gevolgen. Het kan dat u dit lagere peil wel ziet.

Vogelaar Rob Belterman laat weten dat een lagere waterstand in de Eendragtspolder en langs de Zevenhuizerplas in voor- en najaar is gunstig voor de steltlopers die op doortrek zijn. De grotere slikrandjes zijn een bron van eiwitten voor de vogels. Op de onderstaande foto 3 zilverplevieren, een bonte strandloper en een groenpootruiter.

Advertentie