8.5 C
New York
maandag 22 april 2024

Weinig zorgen over leegstand winkels in Zuidplas – alleen over Oude Dorp

Het college van B&W van de gemeente Zuidplas heeft geen zorgen over eventuele leegstand van de winkelcentra in de gemeente. Dat laat men weten in antwoorden op schriftelijke vragen van de ChristenUnie/SGP. De fractie van deze partij had de vragen gesteld na signalen over leegstand maar het college ziet dit alleen in het Oude Dorp van Nieuwerkerk aan den IJssel.

Het college van B&W staat wel open voor signalen : “Met name het BIZ(Bedrijven Investerings Zone) -bestuur Oude Dorp Nieuwerkerk heeft haar zorgen geuit over het vertrek van de MCD en het daaropvolgend vertrek van het Kruidvat (18 juni 2022 gesloten). Ambtelijk zijn er gesprekken geweest zowel met het leden van het BIZ-bestuur en is er contact gezocht met de eigenaar
van de MCD. Uit de andere dorpen en winkelgebieden zijn geen signalen gekomen en zijn er geen zorge
n” valt in de beantwoording terug te lezen. Naast de leegstand van de voormalige supermarkt MCD en het Kruidvat staan er in het Oude Dorp meer winkels leeg zoals bijvoorbeeld voormalig café-restaurant de Tap.

Leeg winkelpand Oude Dorp waar voorheen het Kruidvat was

In de Reigerhof in Nieuwerkerk is de leegstand fors weggewerkt, alleen de oude Gall en Gall en de voormalige vestiging van stones naast de Hema staat leeg. Stones vertrok naar een grotere winkel waar eerst de Hunkemöller was in het winkelcentrum. De voormalige bibliotheek is al jaren onderwerp van speculatie en kortgeleden was de eigenaar nog in onderhandeling met een landelijk concern. Er is overleg met de beheerder en de gemeente en aan de hand van deze gesprekken, waar men ook over de leegstand praat, zijn er geen redenen voor zorgen over leegstand.

Maar weinig tot geen leegstand nu is voor Zuidplas geen reden om de kop in het zand te steken, men is voorbereid dat het ineens anders kan zijn : “Dat het snel kan veranderen hebben we gemerkt aan het plotselinge vertrek van de supermarkt uit het Oude Dorp en het besluit van het Kruidvat (beleid om altijd in of nabij een supermarkt te zitten of drukke winkelstraat) om ook te vertrekken. Kijken we verder naar de toekomst en trend van het online winkelen( zie koopstromenonderzoek) dan realiseren wij ons ook dat de beperkte leegstand voor de toekomst geen vanzelfsprekendheid is” aldus het college

Dat het snel kan veranderen hebben we gemerkt aan het plotselinge vertrek van de supermarkt uit het Oude Dorp en het besluit van het Kruidvat

College B&W van Zuidplas

In de toekomst moeten gebiedspaspoorten, die de gemeente nu aan het opstellen is, leiden tot meer duidelijkheid over invullingen. Per dorp zal de mogelijke acties die hier uit voortkomen verschillen. Maar volgens het college is het terugdringen van leegstaand vaak een samenwerking tussen eigenaren en ondernemers en in een aantal gevallen ook met de gemeente.

Zuidplas is een snelgroeiende gemeente en daarom is ook de vraag naar bijvoorbeeld een tweede supermarkt in Zevenhuizen erg groot. Tot aan 2030 zal dit dorp nog met 42% aan woningen groeien en daarom is de gemeente, na initiatiefvoorstel van de VVD, een locatieonderzoek aan het doen voor de tweede supermarkt. De VVD had gevraagd dit voor de zomer af te ronden maar met het gebiedspaspoort én studie naar een nieuw afvalbrengstation is dit , tot teleurstelling van de partij, naar het najaar geschoven. In Zuidplas is er door alle partijen inmiddels politieke steun voor een tweede supermarkt.

Advertentie