8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Schilders maken van Moordrecht een Montmartre aan de IJssel

Afgelopen zaterdag trapten twintig schilders een reeks van drie Moordrechtse mediterraanse weekenden af. Het was helemaal in de sfeer van de Parijse schilderswijk Montmartre. Op vele plekken van de historische kern zat een kunstenaar in het zonnetje te werken. Wethouder Frans Klovert opende de reeks van evenementen. Hij prees de Moordrechters voor de initiatieven die ze nemen om het dorp gezellig te maken.

Officiële opening

Met het hijsen van een speciale vlag gaf wethouder Frans Klovert het officiële startsein voor de evenementenperiode van Mediterraans Moordrecht. Hij gaf daarbij aan onder indruk te zijn. “Onwijs gaaf initiatief. Belangrijk voor de samenleving dat mensen plezier hebben. Het bevordert de samenhang”.

Frans Klovert bij schilder Trudy Bos

Zomerse sfeer

De hele zomer is de historische kern al in zomerse sferen vol planten en fleurige waslijnen. Moordrecht vult die sfeer nu aan met drie weekenden vol activiteiten. Als eerste was het dit weekend Mini Montmartre. Daarvoor waren kunstschilders en artiesten in het dorp neergestreken. Kinderburgemeester Thomas Schouten opende daarna de creatieve workshop op het Vleerplein. Ook op het Kerkplein leek het meer op een Frans tafereel, dan op een polderdorp. Daar konden de gasten op het terras bijvoorbeeld meegenieten van een potje jue de boules.

Officiële opening Met het hijsen van een speciale vlag gaf wethouder Frans Klovert het officiële startsein voor de evenementenperiode van Mediterraans Moordrecht. Hij gaf aan onder indruk te zijn. “Onwijs gaaf initiatief. Belangrijk voor de samenleving dat mensen plezier hebben. Het bevordert de samenhang”. 

Schilders enthousiast

De schilders waren enthousiast over deze eerste Moordrechtse Montmartre. Vooral de relaxte, kleinschalige opzet sprak ze aan. De Moordrechtse Monique Dessing had genoeg tijd om werk te maken en tegelijkertijd met dorpsgenoten in gesprek te gaan. “Ik kreeg leuke enthousiaste reacties en een uitleg over de geschiedenis van deze straat. Dat zijn andere gesprekken dan normaal”.

Monique Dessing

Carillion

Op het Kerkplein sloten Boudewijn Zwart en Midori Conneman de dag muzikaal af. De luisteraars zaten buiten bij de Kerk. Zwart speelde piano voor de ingang. Via een scherm konden zij Conneman boven in de kerktoren het carillon zien bespelen. Het gezamenlijke optreden is een initiatief van de stichting Torenmuziek Moordrecht. De musici hadden de uitvoering voor deze gelegenheid speciaal mediterraans samengesteld.

Mont marter mediterraans Moordrecht

Advertentie