8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

WOZ-waarde woningen stijgen fors in Zuidplas en Waddinxveen

De Waarde Onroerende Zaken (WOZ) van woningen in Zuidplas zijn fors gestegen met 7,8%, in buurgemeente Waddinxveen was de stijging nog veel groter. Hier werd de WOZ-Waarde per woning maar liefst 12,8% hoger. Dat blijkt uit de cijfers die het CBS heeft gepubliceerd op 29 augustus.

Gouda haalt zelfs een stijging van 13,5% op de woningen. Vooral gemeente waar de gemiddelde WOZ waarde hoog ligt is de stijging klein en gemeenten waar deze waarde nog laag ligt, stijgt de prijs. Dat blijkt ook uit landelijke gemiddelden. Een gemiddelde stijging van 8,6 procent staat er voor 2022, waar alleen Zuidplas met Bodegraven-Reeuwijk en Lansingerland onder blijven. Noardeast-Fryslân is in heel Nederland de koploper met 19,8%, Dinkelland had de kleinste stijging met 1,3%.

De gemiddelde waarde in 2022 voor Waddinxveen is €318.000 en voor Zuidplas is dat opgelopen tot €342.000 euro. Zuidplas staat in als derde in de top3 van de regio, alleen Bodegraven-Reeuwijk en Lansingerland zijn veel duurder. In Nederland is de gemiddelde WOZ waarde €315.000 waar alleen steden als Rotterdam, Gouda en Capelle aan den IJssel onder blijven. Bloemendaal in Noord Holland staat aan kop met €828.000, in het Groningse Pekela is het in Nederland het laagst met €167.000.

Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen leidt tot een hogere WOZ-waarde. De WOZ waarde is de basis voor de OZB aanslag, een percentage van deze waarde is het bedrag van de aanslag voor de eigenaar van de woning.

In Zuidplas zit raadslid Leendert Karreman (VVD) op deze cijfers en houdt nauwkeurig in de gaten of de aanslag niet meer stijgt dan is afgesproken in de gemeenteraad. Hij legt het uit : “Een hogere WOZ-waarde hoeft niet te leiden tot een hogere OZB-aanslag. Gemeente Zuidplas begroot de OZB-opbrengst middels de gemiddelde WOZ-waarde van het woningbestand. Als de woningwaarde stijgt en de gemeente hoeft niet meer belasting te innen, dan gaat het OZB-tarief omlaag zodat de OZB-aanslag gelijk blijft.

Advertentie