8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Commissie MER: Millieueffecten bouw vijfde dorp Zuidplas goed in beeld

De langetermijneffecten van klimaatverandering en de kansen voor natuur zijn voldoende beschreven in het aangevulde milieueffectrapport voor het provinciale beleid voor de ontwikkeling van het Middengebied van de Zuidplaspolder. Dat zegt de Commissie voor de milieueffectrapportage (MER) in haar advies over dit rapport. De provincie Zuid-Holland had de Commissie gevraagd de inhoud van het aangevulde milieueffectrapport te beoordelen.De provincie Zuid-Holland en gemeente Zuidplas willen samen het Middengebied Zuidplaspolder ontwikkelen met 8000 woningen en voorzieningen, 47 hectare bedrijventerreinen, wegen, natuur en recreatie. De provincie wil het provinciale omgevingsbeleid herzien, zodat dat plan daarin past. Voordat Provinciale Staten hierover besluiten zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

Het rapport, aangevuld na eerder advies van de Commissie, laat zien dat klimaatverandering op de lange termijn kan leiden tot extra wateroverlast, bodemdaling, veenoxidatie en hittestress. Door op hoger gelegen delen te bouwen is wateroverlast en bodemdaling te beperken, maar op de lange termijn zijn mogelijk extra maatregelen nodig.

Het aangevulde rapport geeft waardevolle informatie voor het besluit van de provincie, oordeelt de Commissie. De werkelijke effecten en de mate waarin ambities echt haalbaar zijn, zijn deels nog onzeker. Voor de uitwerking van de plannen is daarom goede samenwerking tussen provincie, gemeente, hoogheemraadschap en andere partijen van belang. Het volledige advies is hier te lezen.

Advertentie