8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Gemeente blijft druk zetten op eigenaar Geertruidahoeve Nieuwerkerk

De gemeente Zuidplas blijft druk zetten op de eigenaar van de Geertruidahoeve aan de Eerste Tochtweg (N219) in Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat blijkt uit persvragen die Gouwe IJssel Nieuws heeft gesteld aan de gemeente Zuidplas.

De hoeve is al jarenlang toneel van verwaarlozing en maakt een desolate indruk met de diverse kleuren zeil die inmiddels werkloos hangen over een deel van het rijksmonument. Omdat het een rijksmonument is mag eigenaar Van der Kamp (voormalige voorzitter politievakbond ACP) het pand niet slopen.

In het middendeel lijkt de boel nu ingestort en staat het pand open voor wind en regen waarmee de eigenaar niet de aanwijzing eerder van de gemeente kan naleven. De gemeente realiseert zich dat de staat van de hoeve nog verder achteruit gaat laat de woordvoerder weten: “De bouwkundige staat is verder achter uitgegaan omdat het pand aan de achterkant niet wind- en waterdicht is. Als er niets gebeurt zal de bouwkundige staat nog verder achteruit gaan“.

De gemeente wil via overleg met de eigenaar tot een oplossing komen en daarom vaak in overleg, iets wat al jaren gebeurd :”De gemeente is in gesprek met de eigenaar. In de afgelopen half jaar is er veel overleg geweest, wat helaas niet heeft geleid tot een haalbaar plan om de Geertruidahoeve te restaureren” aldus de woordvoerder.

In februari 2022 liet Zuidplas in vragen van toenmalig raadslid Klovert weten dat er een vertraging zat in een bouwclaim door het Didam-arrest. Hierdoor mogen gemeenten niet meer onderhands gronden verkopen. Echter laat Zuidplas weten dat er geen juridische gronden zijn voor de gevolgen voor het Didam arrest. Als de gemeente kan bewijzen dat er geen andere gegadigde is, mag er nog onderhands worden verkocht. Saillant detail, Klovert (D66) is nu de verantwoordelijk wethouder voor dit dossier.

Eerder kreeg de eigenaar met de ontwikkelaar al €477.251  subsidie van de Provincie Zuid-Holland voor de volledige restauratie van deze in zeer slechte staat verkerende boerderij, inclusief funderingsherstel. voor Zuidplas lopen de voorbereidingskosten inmiddels op tot € 145.000 euro welke gedekt worden uit reserve grondexploitatie.

De woordvoerder laat weten dat er vaart achter zit en op korte termijn meer kan laten weten :”De gemeente is in overleg met de eigenaar en onderzoekt alle mogelijke scenario’s en hoopt hier binnen een aantal weken duidelijkheid over te kunnen geven“. Tot nu toe heeft D66 heel veel aandacht aan dit dossier gegeven.

Meer over deze hoeve in het dossier van Gouwe IJssel Nieuws over de Geertruidahoeve. Hieronder staat een korte tijdlijn van alle stappen tot nu toe.

Advertentie