8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

IJsselsteentjes koetsrit op open monumentendag

De viering van 750 jaar stadsrechten voor de stad Gouda, van april tot eind september 2022, is een mooie aanleiding om stil te staan bij een unieke verbinding tussen Rotterdam, Gouda en de tussenliggende gemeenten: de route van het Gouds Wagenveer die van 1653 tot 1853 het personenvervoer verzorgd heeft over de speciaal daarvoor in 1679 aangelegde straatweg tussen Rotterdam en Gouda. 

De route had twee start en aankomstpunten: het Commissarishuis van het Wagenveer aan de Veerstal 32 in Gouda en het Commissarishuis van het Wagenveer op de hoek van de Hoogstraat en het Oostplein in Rotterdam. Met diverse stops in o.a. Moordrecht, Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel.  

Dit wagenveer was voor die tijd een unieke innovatie: er waren nog maar weinig straatwegen in Nederland (ongeveer 10), want het meeste vervoer ging via trekschuiten. En er waren toen ook nog heel weinig geregelde verbindingen, met vaste vertrek en aankomsttijden.

De straatweg is tot 1818, toen de weg van ‘s-Hertogenbosch naar Luik voltooid werd (start aanleg in 1741…), dus bijn 150 jaar lang, de langste straatweg van Nederland geweest.De straatweg is in 1679 verhard met IJsselsteentjes, die toendertijd gemaakt werden op veel plaatsen langs de Hollandsche IJssel, zoals Ouderkerk, Nieuwerkerk, Moordrecht en Capelle. 

De koetsrit op zaterdag 10 september besteed aandacht aan zowel de IJsselsteentjes steenplaatsen en aan de bestemming daarvan zoals de ‘s-Gravenweg en de boerderijen langs die weg. Vandaar de IJsselsteentjes Koetsrit. 

Het draft programma wordt hieronder vermeld. Wijzigingen zijn nog mogelijk nav overleg met de diverse betrokken partijen/gemeenten. Daarnaast zal er variatie in de tijden zijn ivm de conditie van de paarden en eventuele stops onderweg. De tijden zijn daarom ook indicatief. 

11.00 vertrek vanaf Klein-Hitland naar Capelle 

12.10 aankomst bij Vuykpark in Capelle

13.00 vertrek uit Capelle, richting restaurant de Roode Leeuw aan de ’s Gravenweg

13.15 passage langs restaurant de Roode Leeuw aan de ’s Gravenweg (tolhuis voor het Wagenveer), naar Nieuwerkerk

14.00 aankomst in Nieuwerkerk aan den IJsel, halteplaats bij de molen van Kortenoord

14.30 vertrek van Kortenoord

15.10 korte stop bij Westeinde 1, Moordrecht, daarna naar Gouda via de Dorpstraat

15.15 aankomst bij het Commissarishuys van het Gouds Wagenveer,Veerstal 32, Gouda

15.35 vertrek vanaf de Veerstal via Bogen, Aaltje Bakstraat, Hoge Gouwe en Westhaven terug naar Manege Gouda
16.30 eind rit bij de Goudse Manege 

Heeft u interesse als koetsier of als passagier? 

Wilt u meedoen of meerijden als koetsier? Wilt u meer weten over de praktische zaken voor u zelf en de paarden op deze dag? Of wilt u bijdragen voor sponsoring? Neem voor al deze punten contact op met Wilfred Franken, eigenaar Manege Gouda, tel 06 53743493, e-mail w.franken@ppho.nl  

Hoeveel passagiers kunnen meerijden op deze dag hangt af van de opkomst van koetsen. Zodra dit bekend is zullen we dit aangeven op deze site. Als u zich wilt aanmelden voor de wachtlijst, stuur dan een mail naar info@hetcommissarishuys.nl met uw naam, mobiele nummer en het aantal passagiers dat u wilt aanmelden.

Er zijn twee trajecten voor het meerijden: 
– traject 1: Klein Hitland – Kortenoord, van 11.00 tot 14.00
– traject 2: Kortenoord  – Goudse Manege, van 14.30 tot 16.30
De kosten voor deelname per traject zijn 20 euro p.p. 

Bij aanmelding voor de lijst svp de voorkeur voor het traject vermelden.   

Advertentie