8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

Prinses Beatrix op bezoek bij overdracht jarige bovenmolen in Zevenhuizen (+video)

In de eerste regenachtige dag sinds lange tijd stonden 150 genodigden te wachten op het bezoek van Prinses Beatrix als beschermvrouwe van de Hollandsche Molen aan de Molenviergang in Zevenhuizen.

Het bezoek van de prinses was in kader van het 300 jarig bestaan van de Bovenmolen van de Molenviergang in de Tweemanspolder in Zevenhuizen. De prinses kreeg een warm welkom van Burgemeester Weber van Zuidplas, de vice-commissaris van de Koning, mevrouw Baljeu, de kinderburgemeester van de Rotte Michael Kortlandt en Thomas Schouten de kinderburgemeester van de gemeente Zuidplas. De kleindochter van molenaar Johan Ottevanger bood de prinses een boeket bloemen aan.

De prinses sprak met de molenaars, bestuursleden van de vereniging Molenvrienden Rottemerengebied en consultants die helpen met de instandhouding van de molenviergang. Deze viergang draait nog steeds en staat als backup voor de machinale polderbemaling van het gebied.

Bij de Bovenmolen werd ze rondgeleid door de bovenmolen door de oude en nieuwe molenaar. Haar man, prins Claus, heeft de bovenmolen eerder bezocht. Na de rondleiding was de prinses verantwoordelijk voor de overdracht van molenaar Johan aan zijn zoon Jan door het vangtouw te overhandigen. Johan zwaait na 30 jaar molenaarschap op de bovenmolen af. Jan is de zevende telg van het molenaarsgeslacht Ottevanger.

Na de officiele overdracht ging het gezelschap terug naar de tent en nam burgemeester Weber en de kinderburgemeesters afscheid van prinses Beatrix die nog even de tijd nam om kennis te maken met de kinderburgemeesters.

De plechtigheid was nog niet afgelopen door het vertrek van de prinses, de voorzitter van de stichting Molenviergang Tweemanspolder sprak de familie Ottevanger toe en als kado wordt er een olieverfschilderij van de molen gemaakt. De familie hadden voor Johan en Jan nog een anekdote waarbij vader en zoon emotioneel geraakt worden. De mannen kregen van vrouw, dochter, schoonzoon en schoondochter een beuk kado om te planten.

Zie hier het eerdere interview met vader en zoon. Op ons Facebookalbum staan de foto’s van de feestelijkheden.

Advertentie