8.5 C
New York
vrijdag 23 februari 2024

Gasrekening gemeente Zuidplas duurder na boycot Gazprom

Zuidplas gaat meer betalen aan haar gasrekening nu de gemeente door de boycot van Gazprom Energy moet overstappen naar Vattenfall. De gemeente Zuidplas heeft de overeenkomst met Gazprom Energy per 1 oktober 2022 opgezegd, net als de andere gemeenten in Midden Holland.

Hiermee gaan de kosten oplopen tot een bedrag van boven de €100.000,- door de hogere tarieven. Omdat het vanuit een overheidssanctie verplicht is, zal een boete van Gazprom worden vergoed door het ministerie van Economische zaken.

Door het aangaan van een nieuwe overeenkomst voor gaslevering vervallen de gunstige prijsafspraken met Gazprom Energy. “Op basis van de huidige marktprijzen en prijzen op de termijnmarkt nemen de geraamde energielasten in Q4 van 2022 toe met € 66.474. Voor heel 2023 is de toename geraamd op € 101.367” aldus het college van B&W aan de gemeenteraad.

De gemeente gaat zelf ook haar panden verder verduurzamen om op die manier gas en geld te besparen. In de informatienota is te lezen: “Komende tijd zal worden ingezet op een integrale aanpak voor het sneller verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed“. In oktober 2022 start het Inkoopcollectief Midden-Holland met de voorbereidingen voor een reguliere Europese aanbesteding voor de inkoop van groene stroom en klimaat gecompenseerd gas vanaf 1 januari 2024. Dit inkooptraject start met een verkenning van de opties om het gebruik van stroom en aardgas door gemeenten te verduurzamen.

Advertentie