8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Theater Swanla opent theaterseizoen met ouderwets gezellige pubquiz

Vrijdag 9 september opende Theater Swanla het theaterseizoen 2022-2023. Dat gebeurde niet met een theatervoorstelling, maar met de eerste aflevering van het zesde seizoen van de pubquiz, die bedoeld is om het theaterprogramma onder de aandacht te brengen van een breed publiek. De winnaars gingen er dan ook vandoor met kaartjes voor voorstellingen in het nieuwe theaterseizoen.

Onder het feeërieke licht van een kroonluchter speelden 23 teams uit Zevenhuizen en omgeving pubquiz 26a, de eerste van vijf pubquizzen, die dit theaterseizoen op de agenda staan. Die kroonluchter siert al jaren de folder, website en posters om bezoekers warm te maken voor de pubquiz, maar is nu echt in eigendom van Theater Swanla en zal bij geen enkele pubquiz meer ontbreken. Aan de opzet van de pubquiz zelf is in theaterseizoen 2022-2023 niets veranderd. Teams bestaan uit minimaal vier en maximaal acht deelnemers en buigen zich eigenlijk over de vragen van twee quizzen. De eerste quiz bestaat uit tien vragen over Zevenhuizen en de gemeente Zuidplas. Deze aflevering was de Zevenhuizense ronde pittig. De beste teams haalden slechts vijf van de tien te behalen punten. Blijkbaar waren de vragen over Maurice Eckhardt van VV Groeneweg die gehuldigd werd voor het scoren van een record aantal doelpunten en een vraag over Melkhandel Van der Spek in de jaren ’50 best lastig. Wel waren er maar liefst negen teams die vijf punten scoorden, waardoor een shoot-out nodig was om te bepalen welk team de forse schaal bittergarnituur van beheerder Fred de Kreek in ontvangst mocht nemen. Team Vakantiegieter benaderde het best het aantal van 65000 inwoners dat de gemeente Zuidplas in het jaar 2050 denkt te bereiken.

De eigenlijke pubquiz wordt gespeeld over tien rondes. Twee rondes worden gespeeld door een teamcaptain per team. Het is een afvalrace onder de naam Petje-op-petje-af. Beide keren valt er één punt te verdienen, maar heel vaak is één punt ook net het verschil tussen de nummer één in de eindscore en nummer twee. De overige tachtig punten kunnen worden verdiend in acht rondes, waarvan één ronde meestal uit plaatjes bestaat met een opdracht en twee rondes uit geluidsfragmenten. Daarvan is één ronde altijd een muziekronde. In de overige rondes, met deze keer alleen algemene vragen, gaf quizmaster Geert van der Burg in deze aflevering zelfs een stukje seksuele voorlichting toen het goede antwoord op de vraag “Wat is tribadisme” werd toegelicht. De deelnemers moesten ook weten wie de voorganger van Max Verstappen was bij het team van Red Bull en naar welk kruid of naar welke specerij Pernod smaakt.

Uiteindelijk moest ook in de top drie een shoot-out bepalen wie er tweede werd en wie derde. Team IT-crowd uit Zoetermeer won die shoot-out en werd tweede met 56,5 punten. Het hield daarmee team De Buurtjes uit Zevenhuizen af van de tweede plaats, waarop zij min of meer een abonnement hebben. De Buurtjes mogen op 3 december gratis naar de Bob Marley Tributeband, de IT-crowd doet een volgende keer gratis mee aan de pubquiz. De winnaar mag op 26 november gratis naar de voorstelling van Nabil. De acht teamleden van The Fantastic Clogs uit Rotterdam zullen die avond vast een zeker veel plezier beleven bij die voorstelling met vooraf een theatermenu. Ze hebben het met een score van 63 punten dik verdiend.

Vrijdag 16 september vindt om 20.00 uur de tweede aflevering van pubquiz 26 plaats in Theater Swanla. Voor deze pubquiz kunnen zich nog enkele teams inschrijven. Deelname kost € 5,- per teamlid. Daarmee verzekert een team zich van een gezellige avond. Een team moet uit minstens vier leden en mag uit maximaal acht leden bestaan. Inschrijven kan door een mail te sturen aan pubquiz@theaterswanla.nl.

Advertentie