8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Vluchtelingen Moordrecht gaan na 1 oktober naar de Sniep in Waddinxveen.

De opvang van asielzoekers in sporthal de Zuidplas in Moordrecht verloopt zoals verwacht. Er zijn geen meldingen van overlast. De groep gaat na 1 oktober door naar sporthal de Sniep in Waddinxveen.

Zorgen

Sporthal de Zuidplas in Moordrecht is inmiddels ruim een week als crisisnoodopvang voor asielzoekers in gebruik. Inwoners uitten op de informatieavond op 4 augustus zorgen over overlast en mogelijk verlengen van de crisisnoodopvang. De gemeente heeft nog geen meldingen gekregen van de gevreesde overlast. De woordvoerdster gaf aan dat de groep na 1 oktober opgevangen wordt in tennishal de Sniep in Waddinxveen. Van een verlenging van het verblijf in Moordrecht is geen sprake.

Vrijwilligers

De opvang verloopt over het algemeen zoals verwacht. Wel zijn er wat kleine leerpunten van organisatorische aard. Er is inmiddels sprake van een dagelijkse routine en er komt steeds meer rust na de verhuizing. De groep bestaat voor een groot deel uit kinderen. Vrijwilligers helpen hen bij activiteiten en onderwijs. De gemeente is nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Iedereen is welkom. Vooral mensen die Arabisch én Nederlands spreken zijn nodig voor het onderwijs aan de grote groep kinderen.

Oegstgeest

De Veiligheidsregio heeft deze groep ook in Oegstgeest begeleid. Daar was al een routine en dagritme ontstaan. Die routine is in Moordrecht wezenlijk anders. In Moordrecht gaan kinderen ‘naar school’. Ook zijn er taallessen voor de volwassenen, met hulp van vluchtelingenwerk en de bibliotheek.

Initiatieven

Vanuit de samenleving komen erg veel initiatieven en hulp, zoals schoolfruit, kerk- of moskeebezoek, kleding, schoolmeubilair en een cursus bandenplakken. “Dit is de kracht van Zuidplas, en Moordrecht in het bijzonder”, aldus de woordvoerster.

Gebruikers sporthal

De vaste gebruikers van de sporthal hebben allemaal een vervangende locatie aangeboden gekregen. Zij hebben hiervan niet altijd gebruik gemaakt. Sommige verenigingen hebben zelf een andere locatie geregeld. De zwemlessen gaan door in hetzelfde ritme en de gymlessen worden gegeven op de velden van de korfbalvereniging

 

Advertentie