-->
8.5 C
New York
woensdag 5 oktober 2022

Regenval zorgt voor minder droogte

De regen die deze dagen valt en de aanvoer van zoet water vanuit Duitsland zorgt ervoor dat in het gebied van Schieland en de Krimpenerwaard gebied minder last is van de droogte.

Geen extra zoet water meer nodig

Door de neerslag heeft het waterschap geen extra zoet water meer nodig vanuit de omliggende waterschappen via de zogenaamde klimaatbestendige wateraanvoer (KWA). Het Hoogheemraadschap neemt maatregelen binnen haar eigen gebied om het water in de sloten en plassen op de juiste hoogte én van zo goed mogelijke kwaliteit te houden. Dit doet men door water aan- of juist af te voeren vanuit de verschillende delen binnen het werkgebied.

De Krimpenerwaard ontvangt water vanuit de Lek. De sloten en vaarten in het Schielandse deel van het gebied wordt op peil gehouden door water in te laten vanuit de Hollandsche IJssel, via de Snelle Sluis bij Moordrecht. Dit water kan ook de Rotte bereiken via de Hennipsloot en de sluis Zevenhuizensche Verlaat. Regenwater wordt vastgehouden waar mogelijk in het watersysteem.

Daar waar het water nog te zout is, zorgt het waterschap dat dit niet haar gebied in komt. Daarom laat men in Rotterdam nog geen water in vanuit de Nieuwe Maas.

Blauwalgen

Er komt helaas op meerdere plekken nog wel blauwalgen voor. Schieland en de Krimpenerwaard verwacht door de weersverwachting wel dat deze in de komende weken verdwijnen.

Dijken in de gaten blijven houden

De dijken en kades kunnen de regen die deze en de aankomende weken valt goed gebruiken. De dijken die gevoelig zijn voor droogte en waar al eerder scheuren zijn ontdekt, blijft het waterschap controleren op eventuele verzakkingen of schades.

Advertentie