8.5 C
New York
zondag 28 mei 2023

Veel Nieuwerkerkers, maar Moerkapelse winnaar bij pubquiz in Zevenhuizen

Tijdens de tweede editie van de 25e aflevering van de pubquiz in Zevenhuizen was het op 16 september weer een gezellige boel in Theater Swanla. Onder de zestien deelnemende teams waren veel teams uit Nieuwerkerk en Nesselande. De prijzen gingen uiteindelijk voornamelijk naar teams uit Zevenhuizen. De winnaar van de avond kwam uit Moerkapelle. Daarmee was deze editie echt een quiz voor de hele gemeente Zuidplas en omgeving.

Onder de nieuwe, fraaie kroonluchter in de tijdelijk tot pub verbouwde theaterzaal van Theater Swanla verzamelden zich vrijdag 16 september rond 20.00 uur zestien teams, die afkomstig waren uit de hele gemeente Zuidplas en uit Nesselande. Onder deze teams een flink aantal die voor het eerst in het nu ruim vijfjarige bestaan van de pubquiz deelnamen. Deze tweemaandelijkse happening wordt nu al voor het zesde seizoen georganiseerd door de theatercommissie van Theater Swanla, met als belangrijkste doel om het theaterprogramma van het cultuurhuis van de gemeente Zuidplas onder de aandacht te brengen. De pubquiz is paradoxaal genoeg uitgegroeid tot de succesvolste theaterproductie van het theater. Dat is vooral bijzonder, omdat de pubquiz volledig draait op de inzet van vrijwilligers.

De teams, die mochten bestaan uit minimaal vier en maximaal acht deelnemers, maar vrijwel allemaal minimaal zeven deelnemers telden, bogen zich vrijdag 16 september over de vragen van twee quizzen. De eerste quiz bestaat uit tien vragen over Zevenhuizen en de gemeente Zuidplas. Hoewel er een team van buiten Zevenhuizen was, dat geen enkele vraag wist te beantwoorden, scoorden maar liefst drie teams acht van de tien te behalen punten in de ronde met vragen naar de wielerploeg van wielrenner Raymond Kreder en het aantal door Maurice Eckhardt voor VV Groeneweg gescoorde doelpunten. Ook de aanwezigheid in Zevenhuizen van prinses Beatrix op 9 september was in de vragen verwerkt. Er moest een shoot-out aan te pas komen om te bepalen wie de prijs, een grote schaal met bittergarnituur, in ontvangst mocht nemen. Uiteindelijk wist het team van recreatiepark De Koornmolen het gewicht van de haan op de kerktoren in Zevenhuizen het dichtst te benaderen. Zij deelden de prijs sportief met alle in de “pub” aanwezige teams.

De eigenlijke pubquiz wordt gespeeld over tien rondes. Twee rondes worden gespeeld door een teamcaptain per team. Het is een afvalrace onder de naam Petje-op-petje-af. Beide keren valt er één punt te verdienen, maar heel vaak is één punt ook net het verschil tussen de nummer één in de eindscore en nummer twee. De overige tachtig punten kunnen worden verdiend in acht rondes, waarvan één ronde meestal uit plaatjes bestaat met een opdracht en twee rondes uit geluidsfragmenten. Daarvan is één ronde altijd een muziekronde. In de plaatjesronde moesten deze keer bekende dj’s en nieuwslezers van diverse Nederlandse radiostations worden geraden. In de eerste geluidsfragmentenronde moesten de juiste tv-programma’s worden genoemd bij hun herkenningsmelodieën. In de rondes met algemene vragen werd van de deelnemers onder andere verwacht dat zij wisten in welk land de eerste vrouw van Donald Trump werd geboren, welk muziekinstrument Bill Clinton bespeelt en wat de vier grootste eilanden van Japan zijn.

Met een score van 38,5 van de 82 te behalen punten moesten de teams Quiz ’t wel en Quiz ’t niet de onderste twee plaatsen delen. Beide teams kregen een setje kaarten met 50 quizvragen om zich voor een volgende versie nog beter voor te kunnen bereiden. De top drie bestond uit ploegen die meer dan 50 punten wisten te behalen. Op de derde plaats eindigde Team Ta Tovenaar uit Nieuwerkerk, dat 53,5 punten haalde. Alle leden van het team mogen op 3 december gratis naar het optreden van de Bob Marley Tributeband. Met 55 punten veroverde team Sleur uit Zevenhuizen de tweede plaats, die recht geeft op gratis deelname met een maaltijd vooraf aan een volgende pubquiz. De hoofdprijs,

een gratis bezoek met theatermenu aan de voorstelling van Nabil op 26 november ging naar het team Geus & Co, waarvan de basis ligt in Moerkapelle.

Vrijdag 11 november vindt om 20.00 uur de eerste editie van aflevering 26 van de pubquiz plaats in Theater Swanla. Vanaf zaterdag 17 september, 10.00 uur staat de inschrijving voor deze pubquiz open. Naar verwachting zal ook deze aflevering een tweede editie kennen op vrijdag 18 november. Deelname kost € 5,- per teamlid. Daarmee verzekert een team zich van een gezellige avond. Een team moet uit minstens vier leden en mag uit maximaal acht leden bestaan. Inschrijven kan door een mail te sturen aan pubquiz@theaterswanla.nl.

Advertentie