8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Rina Schuil (ChristenUnie/SGP) : Spreek woningbouwcorperaties aan over ontbreken rookmelders

Gemeenteraadslid Rina Schuil van de ChristenUnie/SGP wil dat de gemeente Zuidplas de woningbouwcorperaties gaat aanspreken die nog geen rookmelder op elke verdieping hebben opgehangen in huurwoningen in Zuidplas. Dat bepleitte het raadslid in de afgelopen raadsvergadering tijdens de behandeling van het risicoprofiel van de veiligheidsregio Midden Holland.

“En over gevoelsmatig veilig gesproken. In de wet staat dat per 1 juli rookmelders verplicht zijn. In 2021 had 1 op de 5 koopwoningen geen rookmelder en bij 1 op de 4 huurwoningen  (cijfers woon onderzoek Nederland). Je zou verwachten dat dit inmiddels wel op orde is, maar van de veiligheidsregio begrijpen wij dat er regelmatig mensen met een huurwoning bellen die geen melder hebben hangen met de vraag wat ze kunnen doen”. betoogde het raadslid. Zij wil dat er handhaving gaat plaatsvinden als verhuurders het niet in orde hebben. Ze had de tafels van de raadszaal ook voorzien van posters van de Veiligheidsregio.

Burgemeester Weber was als portefeuillehouder niet happig op handhaving. “We komen niet achter de deur dus dat maakt handhaven nogal moeilijk” aldus de burgemeester die wel namens wethouder Schuurman toezegde dat dit besproken moet worden bij woningbouwcorperaties. Weber hoopt dat mensen echter zo monding zijn dat als ze de gemeente kunnen bellen, ze dat ook naar de corperatie kunnen om die rookmelder te vragen.

Advertentie