zaterdag 27 april 2024

Schotloos CKV Nieuwerkerk komt te kort tegen Valto

CKV Nieuwerkerk ging zaterdag op bezoek bij koploper Valto in De Lier. Na wederom een prima openingsfase stond Nieuwerkerk op een 2-4 voorsprong. Daarna waren de goals (te) duur. Valto pakte de voorsprong op 5-4 en zo ging het gelijk op tot 7-6. Drie minuten voor rust gaf het onervaren Nieuwerkerk de wedstrijd helaas uit handen. Valto kreeg de doelpunten cadeau en ging met 10-6 rusten. Zonde! In de tweede helft was Valto sterker en had Nieuwerkerk te maken met een haperende aanval. Daardoor kon het niet meer spannend worden en won Valto verdiend.

Valto is deze veldcompetitie prima begonnen. Het ervaren team van coaches Mark Tissink en Thomas Reijgersberg won drie uitwedstrijden en speelde thuis gelijk tegen GKV. De ploeg uit De Lier was daardoor met 7 punten de koploper en stiekem ook wel de titelfavoriet op dit moment. Mede daarom was het waarschijnlijk gezellig druk op Sportpark De Zwet in De Lier. Ook vanuit Nieuwerkerk was het nodige publiek meegekomen.

Het publiek zag Nieuwerkerk, net als vorige week, prima starten. De ploeg van Mady Tims en Chris Beuk deed niet onder voor de koploper en kon prima meekomen. Het spel was goed en de goals vielen makkelijk. Na de 1-0 van Valto nam Nieuwerkerk de wedstrijd over. Door doelpunten van Matthijs Lansbergen, Nikita Ephraim, Bas Stuurstraat (fraaie doorloper) en Wouter Wilhelm kwam Nieuwerkerk binnen zes minuten op een 2-4 voorsprong.

Vier goals in zes minuten is prima. Dat er daarna nog maar twee doelpunten bijkwamen in de eerste helft zegt genoeg. Dat is momenteel helaas het probleem voor Nieuwerkerk. Het spel was goed verzorgd, de juiste kansen werden gezocht, maar het rendement was te laag. In de verdediging speelde met name Wouter Wilhelm een dijk van een wedstrijd tegen Thom Voskamp. Het waren slordige goals die Nieuwerkerk in deze fase de das omdeden: vrije ballen, korte kansen etc.

Valto nam de wedstrijd over en scoorde drie keer op rij. Eva Boeter schoot Nieuwerkerk nog naast Valto, maar door goals van De Rijcke en Verbaan pakte Valto het eerste gaatje van twee (7-5). Het vak van Wilhelm en Huijser kwam in de eerste helft maar tot 1 goal. Dat is te weinig. Stuurstraat vanaf de stip voor 7-6 en met nog drie minuten te gaan voor de rust zat Nieuwerkerk nog helemaal in de wedstrijd. Met Lotte Larooij nog achter de hand er zeker kansen voor de tweede helft.

Maar helaas! Net als tegen ONDO ging het drie minuten voor rust goed mis. Na een hele lange Valto-aanval, waarin perfect als vak werd verdedigd, verspeelde Nieuwerkerk binnen twee passes de bal in de aanval. Misschien wel het breekpunt in de wedstrijd. Wilhelm stond nog uit te rusten van zijn uitstekende verdedigen van daarvoor waardoor Voskamp raak kon schieten, 8-6. Een minuut later een foutje onder de korf bij Nieuwerkerk en 9-6. En het werd nog erger: 10-6 voor rust.

En als je dan niet makkelijk scoort, is dat dus eigenlijk de beslissing in de wedstrijd. Dat bleek ook zo te zijn. Erg zonde! Maar Nieuwerkerk kan met een goed gevoel terugkijken op de eerste 25 minuten.

In de tweede helft was de eerste goal voor Valto. Nadat Eva Boeter een 100% kans miste bij een vrije bal werd het 11-6. Boeter maakte haar fout goed door de 11-7 te scoren. Na de 12-7 was het Bart Huijser voor de 12-8. Huijser zou in de tweede helft tot drie goals komen. Een prima aantal, maar het ontbrak aan meescorende vakgenoten.

Valto werd sterker en sterker. De ploeg speelde een gewonnen wedstrijd en op routine werd de wedstrijd eigenlijk uitgespeeld. Nieuwerkerk bleef hard werken en goed verdedigen. Maar een kwartier voor tijd was de wedstrijd natuurlijk wel beslist op 15-8. Het siert Nieuwerkerk dat de ploeg het laatste kwartier nog maar 1 goal tegen kreeg. Het team bleef ervoor gaan.

Jammer was de gele kaart voor Wouter Wilhelm. Zoals gezegd, stond hij uitstekend te verdedigen tegen Voskamp. Toen Voskamp met een fraaie doorloper de 16-9 scoren daagde hij Wilhelm iets wat gefrustreerd uit tijdens het juichen. Wilhelm reageerde door Voskamp van zich af te duwen. Het onnodige onsportieve gedrag van Voskamp leverde Wilhelm een gele kaart op en Voskamp slechts een reprimande. Dat hadden de arbiters Opering en Van Putten anders kunnen oplossen. Groot was de verontwaardiging bij Nieuwerkerk toen een minuut later Thijs Dijkstra Nynke Riem uit de wedstrijd beukte. Wederom deed Opering het af met een speech voor de Valto-heer. Riem ging met veel pijn naar de kant.

De laatste goals waren voor Huijser en invalster Lotte Larooij, waardoor de eindstand 16-11 voor Valto werd. Een terechte winnaar. Voor Nieuwerkerk zaak om te leren van de beslissende momenten in deze wedstrijd. Cruciale keuzes in de korfzone verdedigend en fases lezen in de wedstrijd. Genoeg te doen in de week voorafgaand aan het uitduel met Swift.