8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Werkzaamheden spoorbrug tussen Gouda en Waddinxveen

Van 15 tot en met de vroege ochtend van 31 oktober werkt ProRail aan de Lage Gouwespoorbrug in Gouda. In deze periode herstellen we de schade, veroorzaakt door een aanvaring met een containerschip in het verleden. Reizigers moeten rekening houden met extra reistijd en drukte in de treinen. Op 15 en 26 oktober rijden er geen R-NET treinen tussen Gouda en Alphen.

Schade aan de brug

Op 18 mei 2018 is een containerschip tegen de Lage Gouwespoorbrug aangevaren, waarbij de brug van zijn plek is verschoven. Er zijn toen direct maatregelen getroffen om de brug weer bedienbaar te maken. Deze maatregelen waren tijdelijk en bedoeld om de treinen zo snel mogelijk weer te laten rijden. Vanaf 15 oktober wordt de brug definitief hersteld.

ProRail werkt vanaf een ponton dat steunt op spudpalen. Dit zijn palen aan de zijkant van het plateau die op de bodem van de rivier staan. Het ponton vormt zo een platform op het water onder de brug. Op die manier kan ProRail de herstelwerkzaamheden uitvoeren. Bovenop de brug worden de oude spoorstaven verwijderd nieuwe aangebracht. Tegelijk met deze werkzaamheden conserveert men het deel van de brug boven het water. Het deel van de brug boven de weg conserveert men in het voorjaar van 2023.

Hinder voor scheepvaart

Door de werkzaamheden aan de brug is scheepvaart over de Gouwe in deze periode niet mogelijk. De Gouwe is onderdeel van de Staande Mastroute, een verbinding over het water van Zeeuws-Zuid-Hollandse delta via het IJsselmeer naar de Eems in de provincie Groningen.

Tijdens de werkzaamheden varen de schepen via een andere route. De provincie Zuid-Holland maakt van deze periode gebruik om tegelijk onderhoud uit te voeren aan de iets verderop gelegen Coenecoopbrug. Zo blijft de hinder voor de scheepvaart beperkt.

Gevolgen voor treinverkeer

Van 15 tot en met 30 oktober rijden er minder R-net treinen tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Zaterdag 15 en woensdag 26 oktober rijden er geen treinen maar bussen tussen op dit traject. Het advies is om voor vertrek een reisplanner te checken.

Advertentie