8.5 C
New York
dinsdag 23 april 2024

Passende financiële strategie gemeente Zuidplas: Forse investeringen in 2023

Op belangrijke onderwerpen investeren, beperkt stijgende lokale belastingen voor de inwoners en een sterke grip op de eigen financiën. Dat zijn de belangrijkste punten uit de Programmabegroting 2023-2026 en Najaarsnota 2022 van gemeente Zuidplas. Dit is de eerste begroting, die gebaseerd is op het pas gepresenteerde Collegeprogramma 2022-2026. De doelstellingen hieruit zijn de begroting vertaald naar inspanningen voor 2023, inclusief de hiervoor benodigde middelen.

In een persbijeenkomst presenteerden Burgermeester en Wethouders de gemeentelijke Najaarsnota en m.n. de Programmabegroting 2023-2026. Er is veel werk verzet om een gedegen Programmabegroting neer te zetten, een ‘goed verhaal’ aldus burgermeester Weber.

Wethouder Schuurman (Wonen en Financiën) gaf aan dat het geen eenvoudige exercitie was om vanuit het nieuwe Collegeprogramma een financiële doorvertaling te maken naar de Programmabegroting (hier ook als tabel opgenomen als Inspanningen obv ambities en doelstellingen uit Collegeprogramma). Gezien de onzekerheid vanuit de Rijksbijdrage voor het ‘Ravijnjaar’ 2026 was het nog niet mogelijk voor 2026 een positief saldo te presenteren.

Het College heeft veel ambities en er is lang nagedacht hoe hiermee aan de slag te gaan. Er is gekozen om te starten met incidentele activiteiten en van daaruit door te zetten en waar nodig bij te stellen. Er is hierbij ook kritisch gekeken naar het Herstelplan van vorig jaar en besloten om enkele ingrijpende bezuinigingen terug te draaien, zoals de Ozb verhogingen en bezuinigingen op de openbare ruimte, op parkrenovatie en op werk & inkomen. De OZB stijgt enkel als het nodig is met maximaal de inflatie (lokale lasten stijgen gemiddeld 2,3%). Alleen als er sprake is van een dusdanig financieel tekort, dat er gewerkt moet worden met een herstelplan kan van dit kader worden afgeweken.

Er wordt een Taskforce Ontheemden en Vluchtelingen opgezet om hiermee boven de reguliere personeelssterkte ondersteuning te bieden aan het organiseren van opvanglocaties en begeleiden van de opvang. Er is overleg over o.a. opvang in Oase, maar er wordt ook gekeken naar mogelijkheid van andere locaties i.v.m. aanvullende vraag Rijksoverheid, maar ook t.b.v. andere (eigen Zuidplas) woningzoekenden.

Met betrekking tot de Programmabegroting is er aandacht voor Armoedebeleid en -bestrijding, Wonen (ontwikkelen van een Woonzorgvisie mede i.v.m. langer thuis wonen, diversiteit van woonvormen w.o. flex wonen) en de samenwerking met ondernemers.

Bij Wethouder de Haas (Mobiliteit en Dienstverlening) gaat de aandacht o.a. naar Verkeer en Vervoer. Een grote uitdaging hier met de invulling van mobiliteit in en rond het Vijfde dorp incl. N219. Er komt een Mobiliteitsvisie/-plan incl. verkeersveiligheid en een goede doorstroming en een onderzoek naar hub(s), knooppunt(-en) voor bijv. snelbus, NS station(s?) en mogelijk metro. Gemeente is hier nog zoekende, dit wordt verder uitgewerkt in overleg met de (OV) partners. Daarnaast voorbereiden van een plan voor een Fietsroutenetwerk en werken aan verkeersveiligheid (aanpakken van 13 knooppunten in 2023, zoals de Bredeweg.

In 2024 bestaat Daarnaast zullen er voorbereidingen starten voor het vieren van de in 2024 50-jarige verbintenis met gemeente Bückeburg. Er zal steviger ingezet worden op ondersteuning bij dementie en van verwarde personen met begeleiding in de wijk. Personeel c.q. organisatie is extra belast met de situaties van Corona en opvang vluchtelingen. De eerdergenoemde Taskforce zal een deel van deze werkzaamheden op zich nemen. Er zal gewerkt worden aan verbeteren van de dienstverlening, o.a. verkorten van doorlooptijden.

Wethouder Zijlstra (Duurzaamheid en Beheer) was tevreden, dat de bezuinigingen uit het Herstelplan op Duurzaamheid en Beheer Openbare Ruimte verminderd cq. teruggedraaid zijn. Onderzoek naar Warmtenetten, plaatsing en gebruik van laadpalen en het circulaire denken en doen zijn voorbeelden van aandachtsgebieden bij Duurzaamheid de komende tijd. Bij de Openbare Ruimte gaat de aandacht o.a. naar de parken, mogelijkheden voor sporten en bewegen en het behouden van het groene en dorpse. Er zal aandacht gegeven worden aan het behoud en planten van bomen (bijv. in het Koning Willem I bos zal uiteraard een flinke uitbreiding van het aantal bomen tot gevolg hebben), tegengaan van hittestress en versterken van biodiversiteit. De verduurzaming van gemeentelijk vastgoed en de invulling van de onderwijshuisvesting heeft doorlopende aandacht.

Wethouder Klovert (Jeugd, Gezondheid en Cultuur) gaf aan, dat er een goed overleg en samenwerking is met de organisaties in het onderwijs. Hierbij wordt ook gekeken naar de vraag naar en het uitbreiden van de onderwijsopleidingen (m.n. MAVO/HAVO/VWO, mogelijk ook technische opleidingen). De inzet bij de regionale samenwerking is een kwalitatieve goed Jeugdhulp. Een goede fysieke en mentale gezondheid wordt gestimuleerd. Voor de jeugd komt aandacht voor ‘Jongeren op Gewicht’ met focus op sport, spel en bewegen (preventieve actie: ‘gezonde dingen doen’). Daarnaast ook aandacht voor de jeugd met ‘eenzaamheid’ (opvallend punt in relatie met de Corona situatie).

Het onderdeel Cultuur komt nadrukkelijk mee in de Begroting met aandacht voor het verbinden binnen / met de culturele sector (organisaties). Plan is om alle activiteiten zichtbaarder te maken in de dorpen. Er is hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de invoering van de Omgevingswet inclusief het onderdeel Participatie van inwoners en ondernemers. Zuidplas is er klaar voor al is er nog onzekerheid over de feitelijke invoeringsdatum. Aan de ontwikkeling van een Gebiedspaspoort voor Zevenhuizen (als co-creatie) hebben veel mensen meegewerkt / een positieve bijdrage aan geleverd. De gemeente heeft hierdoor een goede ervaring opgedaan en zal dit doorzetten voor Moerkapelle, Moordrecht en dan Nieuwerkerk aan den IJssel. 

Burgermeester Weber ziet de voor Zuidplas relatief gunstige cijfers voor Veiligheid als goede motivatie om volop aan de slag te gaan met de verdere inzet op vergroten van veiligheid (met o.a. aandachtspunt ondermijning) en verder t.o.v. 2019 (pre-Corona) te verbeteren. Hierbij zal ook aandacht gegeven worden aan het veiligheidsgevoel van inwoners. Daarnaast zal het College en Organisatie aandacht geven aan het helder en in begrijpelijk Nederlands schrijven van de diverse stukken en bij het informeren van onze inwoners en daarnaast het bestrijden van laaggeletterheid.

Advertentie