8.5 C
New York
woensdag 1 mei 2024

Deel huurwoningen in Zuidplas niet of slecht geïsoleerd

Een deel van de huurwoningen, in bezit van de woningcorperaties, zijn slecht of niet geïsoleerd (energielabels D,E, F en G). Alleen van Mozaïek en Woonpartners is het bekend hoeveel woningen, van de (voormalige) woningen van Vestia blijkt niets bekend te zijn. Dat blijkt uit de uitgebreide antwoorden op schriftelijke vragen van de Groep Pouwels in de gemeenteraad van Zuidplas.

De groep Pouwels stelt : “De woonbond Nederland heeft met woningcorporaties en de rijksoverheid afspraken gemaakt over versnelde verduurzaming van huizen. Veel huurwoningen kampen met slechte isolatie. Het vervangen van enkelglas is daarbij het zg. ‘laaghangende fruit’. Met de gestegen prijzen voor energie is het belang van het isoleren van woningen (en daarbij vervangen van enkelglas) enorm toegenomen, ook voor huurders in het sociale woningaanbod zijn er veel vragen/ zorgen omtrent de isolatie van deze woningen“.

Het college van B&W blijft echter van mening dat het kader van het huurbeleid en is het niet met groep Pouwels eens dat er geen huursverhoging mag komen met enkelglas: “Hier is sprake van landelijk (huur)beleid waarbij enkel glas (nog) niet gezien wordt als een onderhoudsgebrek. De Woonbond heeft eind 2021 wel een oproep gedaan om enkel glas als gebrek aan te merken. Het huurrechtelijke kader blijft voor de gemeente het uitgangspunt“.

Van Moziek wonen is bekend dat 49% van hun woningen nog onder de laagste energielabels vangen maar is bezig via de sloop en nieuwbouw in de vijftigerjarenbuurt in Moordrecht dit aantal fors terug te brengen. Van Woonpartners Midden Holland is bekend dat 11% nog te weinig isolatie heeft. Van Vestia (inclusief de woningen die naar Woonbron en Woonpartners zijn gegeaan) is niet bekend hoeveel woningen welk energielabel hebben. Wel stelt het college dat Vestia heeft de afgelopen jaren geen investeringen gedaan in haar bezit in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Bij de nieuwe prestatieafspraken met de woningcorperaties en de gemeente Zuidpas is het opnemen van verduurzamingsplan een vereiste, waarbij wordt ingezet op tempo maken. De gemeente Zuidplas wil dan ook beter inzicht hebben in het bezit van Vestia en hoe het met deze woningen is gesteld. Een deel gaat op in de opvolger van Vestia genaamd Stedelink.

Van private verhuurders is de inzet voor verduurzaming niet bekend. in Zuidplas bestaat zo’n 6,2% (bron: ABF-research, 2021) van de woningvoorraad uit overige (particuliere) verhuurders, dat komt neer op ca. 1.160 woningen

Advertentie