8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Nieuwbouw Zevenster mag van gemeenteraad niet langer worden uitgesteld

Met het aannemen van het bestemmingsplan Leliestraat / van ‘t Verlaat en het daaraan gekoppelde bestemmingsplan Swanladriehoek heeft de raad definitief gekozen voor de bouw van ruim 400 nieuwe woningen en een nieuw woonzorgcomplex aan van de Zevenster.

Vooral dat laatste is voor diverse raadsleden zo hard nodig dat alles wat eventueel nog de bouw kan vertragen, voorkomen moeten worden. Raadslid Patrick Molenaar (VVD) liet weten dat zijn partij echt nu de urgentie zag en wil daarom dat er alles aan wordt gedaan om met de ondernemer op de hoek van de Knibbelweg en de Noordelijke Dwarsweg eruit te komen met betrekking tot de milieucirkel. Ryan Adriaanse (D66) is opgelucht dat er nu voor de Zevenster nieuwbouw komt en Jan Baas (SP) vergelijkt de huidige staat van de Zevenster met toen hij als jonkie in de zorg startte en dat er dus snel nieuwbouw moest komen.

Wethouder Schuurman kon niet beloven dat er mensen niet in beroep gaan of zelfs naar de Raad van State gaan stappen. Op verzoek van de raad gaat hij kijken wat hij kan doen om nogmaals met de ondernemer over de milieucirkel te gaan praten.

Hoewel het de verplaatsing van de sportverenigingen naar de Swanladriehoek ook nog niet rond is door het ontbreken van een overeenkomst van Groeneweg liet Schuurman de weer ervoor al weten dat er een slotgesprek zou komen met het bestuur. Zowel hij als sportwethouder Zijlstra verwachten er wel uit te komen met de vereniging.

Het plan op de plaats van de oude sportverenigingen en de Zevenster bevat naast 80 zorg- en 40 aanleunwoningen een 235 nieuwbouwwoningen. In de eerdere raadscommissie bleek dat vooral de zorg lag bij de ontsluiting via de Noordelijke Dwarsweg maar volgens de wethouder is dit allemaal onderzocht en kan die weg het aan. Ontsluiten via de Knibbelweg ziet hij niet als optie.

Swanladriehoek

De sportverenigingen Groeneweg en de TC Zevenhuizen verhuizen naar twee nieuwe sportparken langs de A12 waar ook andere sportfaciliteiten komen zoals een sporthal. De gemeenteraad had hier vooral zorgen over het parkeren, met name in het weekend als er gesport wordt. Veel parkeerplaatsen zijn dan voor zowel de sport als bewoners.

Raadslid Ard Bakker (ChristenUnie/SGP) was bang dat dit soms tot een fittie kon leiden maar zo somber zag wethouder Schuurman het niet in. Patrick Molenaar (VVD) hoopt te voorkomen dat de problematiek straks net zo groot wordt als bij VV Nieuwerkerk eerder.

Maar bij de definitieve inrichting kijkt Schuurman wel nog naar het parkeren maar op dit moment ziet hij geen reden tot aanpassing. Hij benadrukte, na eerdere discussie in de commissie, dat de Knibbelweg niet wordt gebruikt voor verkeer, ook niet voor fietsers en voetgangers. De ontsluiting moet via de Swanlaweg.

In de Swanladriehoek komen naast de tennisbanen en de vijf voetbalvelden ook 212 woningen en een parkje. In beide plannen is gestreefd naar 30% sociale woningbouw, in de Swanladriehoek zal een 27% sociaal zijn, in ‘t Verlaat zelfs 35%.

Advertentie