8.5 C
New York
woensdag 17 juli 2024

Raadslid Van vertrekt uit NEZ-fractie en gaat zelfstandig verder

Raadslid Wilko Van is per direct uit de fractie van Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) vertrokken en gaat als onafhankelijk raadslid verder. Hiermee wordt de afsplitsin de negende fractie in de gemeenteraad van Zuidplas. In maart 2022 werd Van verkozen in de gemeenteraad.

Uit een brief van NEZ blijkt dat de heer Van op 23 september namens het bestuur een brief heeft gekregen dat hij geroyeerd is omdat hij meermaals van mening was dat het bestuur niet democratisch was. Aan Gouwe IJssel Nieuws liet de heer Van het volgende weten:

Ik was lid van NEZ geworden omdat ik een hart heb voor mensen en de wereld er omheen en dacht dat deze partij dit nastreefde. Ik wilde in de lokale politiek opkomen juist voor die belangen. Ik liep echter tegen een gesloten partijcultuur aan waarbij de voorzitter van de NEZ een autoritair leiderschapsstijl hanteert. Initiatieven werden mij niet in dank afgenomen en dit werd in een gesprek heel duidelijk gezegd. Ook heeft van Drenth achter de schermen doelbewust aangestuurd om de komende vier jaar wederom in de oppositie te zitten. Een normaal gesprek hierover was niet mogelijk. Ik werd als een lastpost door hem ervaren en ben vervolgens door hem persoonlijk zonder medeweten van de andere bestuursleden uit de partij gezet. Ik wil mij blijven inzetten voor de lokale belangen van Zuidplas en zal als Onafhankelijk Raadslid mijn weg hierin vervolgen.

Bestuur en leden distantiëren zich volledig van de reactie. De inhoud zegt meer over dhr. Van dan over het democratisch functioneren van NEZ” aldus van Drenth, fractievoorzitter van NEZ. Hij vervolgt :”Wij wensen voor de komende periode de heer Van veel (politieke) wijsheid toe”.

Nu Van kiest voor doorgaan als zelfstandig raadslid zal er een nieuwe fractie ontstaan. Volgens de kieswet is het houden van een zetel toegestaan, leden van de gemeenteraad staan volgens de kieswet op persoonlijke titel op de kieslijst en zetels worden op persoon en niet op partij verdeeld. Van is het tweede raadslid dat zich afsplitst, eerder al splitste raadlid Pouwels zich af van de PvdA/Groenlinks fractie, net na haar benoeming.

NEZ maakte deze week eerder bekend dat Willem de Jong door ziekte tijdelijk vervangen gaat worden door André Laaij. De totale kieslijst van NEZ bestaat uit slechts 9 personen. Mocht deze lijst uitgeput raken, blijven de zetels onbezet. Omdat de uitslag al vastgesteld is komen deze zetels ook niet beschikbaar voor een andere partij.

Advertentie