8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Misdaad monitor derde kwartaal: minder criminaliteit in Zuidplas – meer in Waddinxveen

De criminaliteit in Zuidplas is gedaald in het derde kwartaal van 2022 is gedaald maar in Waddinxveen is een stijging waar te nemen. In beide gemeenten is het de aanrijtijden gedaald (na een opleving in juli in Waddinxveen). Meldingen van overlast zijn gelijk gebleven in Zuidplas en gestegen in Waddinxveen.  De politie publiceert elke maand deze cijfers op het dataportaal van haar website.

Criminaliteit per dorp

In Waddinxveen is een stijging te zien van het aantal geregistreerde criminaliteit waarbij (Net als bij Nieuwerkerk en Zevenhuizen) moet worden aangetekend dat een deel wordt veroorzaakt door strafbare misdrijven op de autosnelwegen zoals rijden onder invloed en aanrijdingen met letsel tot gevolg.

In Waddinxveen steekt horizontale fraude er in het derde kwartaal met kop en schouders bovenuit. Maar liefst 48x werd een inwoner uit dit Gouwedorp slachtoffer van bijvoorbeeld pinpasfraude, marktplaatsoplichting of bijvoorbeeld Phishing op internet. Andere vermogensdelicten (heling, oplichting, verduistering, diefstal zonder braak etc.) komen 29 maal voor en 27x werd er een fiets, scooter of brommer gestolen in deze drie maanden. Op de weg waren er 33 ongevallen die als misdrijf werden gezien en 27 bestuurders reden onder invloed van alcohol of drugs.

In Moerkapelle werd in het derde kwartaal iets meer misdrijven geregistreerd dan het kwartaal ervoor. Mishandeling was het meest voorkomende delict in het kleine dorp gevolgd door horizontale fraude, ongeval wegwegverkeer en overige vermogensdelicten. Er werd in het derde kwartaal slechts eenmaal een inbraak in een woning vastgelegd.

Zevenhuizen heeft met de A12 en de N219 het wegverkeer als koploper, 10 ongevallen en 7 bestuurders onder invloed staan aan kop van de lijst. Daarna komen de horizontale fraude en overige vermogensdelicten om de hoek kijken met respectievelijk 7 en 6 delicten. In het kwartaal waren 5 aangiften van vernieling vastgelegd. Het totale aantal delicten in het dorp zijn van 85 in het tweede kwartaal naar 56 in het derde kwartaal gezakt. In juli werd één woninginbraak gemeld, in augustus en september geen.

Moordrecht kende een hele kleine daling in het aantal geregistreerde criminaliteit, van 52 in het tweede naar 49 in het derde kwartaal.  Er waren in deze maanden 9 ongevallen op de weg die als misdrijf werden vastgelegd gevolgd door horizontale fraude met 8 vastgelegde delicten en 6 overige vermogensdelicten. Zes bestuurders waren onder invloed. In juli en september was er in het dorp een woninginbraak.

De overige vermogensdelicten zijn in het derde kwartaal in Nieuwerkerk aan den IJssel het vaakst gepleegd, 39 maal werd hiervan een melding gemaakt. 34 maal was er sprake van een ongeval op de weg en naast 19x horizontale fraude werden er ook 19 maal een winkeldief betrapt en aangegeven. De inbraak in de woning kwam in Nieuwerkerk afgelopen kwartaal 7 maal voor. Het totale aantal misdrijven bleef nagenoeg gelijk voor het derde kwartaal, 201 misdrijven in het tweede kwartaal naar 198 naar het derde kwartaal.  De inbraken waren verdeeld over het dorp, 2x in de Mossen en Esse laag, 1x in Dorrestein Noord, 1x in Esse Hoog en 1x maal in het Oude Dorp.

Overlast meldingen

Naast de strafbare delicten worden ook meldingen van overlast vastgelegd. Dit kan geluidsoverlast zijn of van jongeren op straat komen maar ook door bijvoorbeeld verwarde personen.  Opvallend is dat er veel meer overlast in Waddinxveen wordt gemeld dan in geheel Zuidplas.  Meldingen overlast kunnen soms overlast voor een hele flat veroorzaken zoals een aantal maal in de Westeindeflat in Moordrecht.

Van de overlastmeldingen gaat het om het overgrote deel om geluidsoverlast, last van verwarde personen of jeugdoverlast.

Reactietijd Prio 1 meldingen

Al jaren staat de reactietijd van de politie in Zuidplas ter discussie, zeker na de sluiting van het politiebureau in Nieuwerkerk aan den IJssel. De afgelopen jaren voldoet de reactietijd niet aan de norm van 90% van de spoedmeldingen binnen een kwartier aanwezig. Hiervoor zijn de personele bezetting, het niet goed ter plaatse melden en de landelijke omgeving aangevoerde redenen. Maar wat niet in de cijfers zit, is het bijspringen door de regio Rotterdam Rijnmond in Nieuwerkerk of Zevenhuizen.

In vergelijking, de reactietijd van de hele politieregio Den Haag haalt de norm niet en net als in Zuidplas, zijn in de Krimpenerwaard als landelijk gebied (met wel een politiebureau in Schoonhoven) de reactietijden erg wisselend en onder de norm. Grote vraag blijft, moet de politie nog wel afgerekend worden aan de hand van deze norm, die niet lijkt overeen te komen met de werkelijkheid.

Reactie burgemeester

Burgemeester Weber (Zuidplas)
“We zijn blij met de dalende trend van de cijfers ten opzichte van vorig jaar, maar deze zijn ook enigszins verrassend. In 2020 en 2021 heeft de aanwezigheid van het coronavirus namelijk mede geleid tot daling van bepaalde misdrijven, maar in vergelijking tot 2019 blijft de dalende trend ook zichtbaar. Dat geeft een goed en veilig gevoel, Zuidplas is een veilige gemeente om in te wonen. Maar dat komt niet vanzelf. Veiligheid vraagt voortdurend onze aandacht. Criminelen blijken bijvoorbeeld vaker actief met digitale criminaliteit. Cybercrime neemt steeds meer professionele vormen aan en is een lastig op te sporen probleem.

Ook ondermijnende criminaliteit, waaronder de georganiseerde drugscriminaliteit, vraagt veel aandacht van de gemeente, onze partners in de veiligheidsketen, maar ook van onze inwoners en ondernemers. Recente controles op een aantal locaties in Zuidplas laten opnieuw zien dat ook onze gemeente kwetsbaar is en het zich helaas ook hier voordoet. We hebben elkaar daarom nodig om een goede, gezamenlijke vuist te kunnen maken tegen deze vorm van georganiseerde criminaliteit.”

Advertentie