8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Burgemeester betreurt onmin bij NEZ – mogelijk langere vergaderingen

Burgemeester Weber betreurt de onmin die is ontstaan bij Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) waardoor raadslid Wilko Van nu verder gaat als zelfstandig raadslid. De afsplitsing naar een nieuwe fractie brengt extra vergadertijd en kosten met zich mee.

De burgemeester betreurt het dat er in de fractie van NEZ onmin is ontstaan waardoor een afsplitsing noodzakelijk is gebleken.  Maar het staat ieder raadslid uiteraard vrij om ervoor te kiezen als zelfstandig raadslid door te gaan, zoals in de wet bepaald is” laat een woordvoerder weten op vragen van Gouwe IJssel Nieuws. In het conflict, dat al ruim een maand liep, heeft zowel de burgemeester als de griffie geen bemiddelende rol gehad.

De nieuwe fractie van Van is een eenmansfractie, hij mag volgens de reglement van orde van Zuidplas vijf fractieadviseurs inzetten die hem kunnen ondersteunen bij deelname aan werkgroepen en raadscommissies. Het eerder al van de PvdA/GroenLinks afgescheide raadslid Pouwels mag dit ook maar heeft dit nog niet gedaan.

Met een nieuwe fractie erbij komt Zuidplas op 9 fracties en hiermee worden de vergaderingen langer omdat meer mensen het woord mogen voeren. Burgemeester Weber moet nu al met 8 woordvoerders de gemeenteraad bij de les en agenda zien te houden.

Van (en eerder Pouwels) is nu officieel een fractievoorzitter en die krijgt een extra toelage van € 72,83 per maand bovenop de raadswedde van € 1.406,42 bruto en € 183,27 netto onkostenvergoeding per maand. Per commissievergadering krijgt een fractieadviseur of raadslid een bijdrage van € 90,02 per vergadering.

.

Advertentie