8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

Voor opkopers van woningen in Capelle geen plek meer

De gemeente Capelle aan den IJssel voert vanaf 1 januari komend jaar een opkoopbescherming voor bestaande woningen met een WOZ-waarde (2023) van € 405.000,- in. Met deze maatregel wil de gemeente woningzoekenden in Capelle meer kansen geven en speculanten die flink winsten maken met het verhuren van woningen een halt toeroepen. Deze stap in Capelle aan den IJssel is opmerkelijk omdat afgelopen week bleek dat het college van B&W van Zuidplas deze opkoopbescherming overbodig vond.

“Voor opkopers van woningen is in Capelle geen plek meer”, zegt wethouder Sjoerd Geissler van Wonen. De maatregel geldt voor woningen in delen van de wijken Middelwatering, Schenkel, Oostgaarde en Schollevaar. Het is in aangewezen buurten verboden om de woningen te verhuren zonder vergunning.

In de Capelse buurten waar de opkoopbescherming straks geldt, wordt volop geïnvesteerd in de leefbaarheid. Daar past deze maatregel goed bij. Een koper die zelf in zijn woning gaat wonen investeert ook vaak meer in zijn woning, de omgeving en in de contacten met buren.

Wethouder Sjoerd Geissler (Wonen) is blij met de opkoopbescherming: “Woningen in Capelle zijn om in te wonen en moeten niet dienen als verdienmodel voor speculanten of investeerders, die bijvoorbeeld kamers voor veel geld verhuren aan studenten. Door een opkoopbescherming in te voeren geven we Capellenaren, nieuwe en bestaande, meer kansen op de woningmarkt. In de buurten die we nu aanwijzen voorkomen we het verhuren van woningen door speculanten.”

Om welke buurten gaat het?
De opkoopbescherming gaat gelden voor bestaande woningen met een WOZ-waarde tot de Nationale Hypotheek Grens (NHG), voor 2023 is dat € 405.000,-. De hoogte van de NHG grens wordt jaarlijks vastgesteld. De opkoopbescherming geldt de wijken Middelwatering Oost en West, Schenkel, Oostgaarde Noord en Schollevaar Zuid.

Verhuren onder strenge voorwaarden
In sommige gevallen is het mogelijk om toch een woning te verhuren. Bijvoorbeeld aan directe familieleden. Daarvoor is het wel nodig om een vergunning aan te vragen. Als een woning toch zonder vergunning verhuurd wordt dan kan dat een boete opleveren.

Besluit gemeenteraad

De aanleiding voor deze maatregel is de motie ‘Capelse woningen willen wij niet als verdienmodel’ die de gemeenteraad in november 2020 heeft aangenomen. De raad wil hiermee de Capelse woningvoorraad beschermen tegen het opkopen van goedkope- en middeldure woningen met als doel de woning te verhuren. De opkoopbescherming wordt in de gemeenteraadsvergadering van 14 november vastgesteld.

Advertentie