8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Oproep doneren energiebijdrage roept wrevel op

Afgelopen week werd door de stichting Zo! een persbericht uitgestuurd dat inwoners van Zuidplas de toeslag van 2x 190 euro van de energiebedrijven kunnen doneren voor het goede doel. Eerder al had raadslid Pouwels deze oproep gedaan maar nu was het specifiek voor de doelgroep van Zuidplas Helpt die in een deel van Zuidplas het officiële kanaal van de Voedselbank is.

Deze oproep viel bij de Boodschappenkast in verkeerde aarde, deze organisatie voorziet ruim 40 gezinnen in armoede van boodschappen, gezinnen die vaak net een paar euro te veel krijgen om deel te mogen nemen aan de voedselbank. Volgens Directeur-Bestuurder worden klanten die niet naar Zuidplas Helpt nog steeds maar de boodschappenkast gestuurd, maar die trekt dit verhaal in twijfel.  Ook vreest de Boodschappenkast dat hun doelgroep niet in aanmerking komt.

De Boodschappenkast zamelt de energie bijdrage in maar keert het niet uit in geld. Ze willen de cliënten helpen met adviezen en energiebesparende materialen waarmee de energierekening lager kan worden.

De wrevel zit hem ook in het verhaal dat stichting Zo! de Diaconieën van de kerken ondersteund, iets wat Ed Lugthart onderschrijft “De diaconieën van betrokken kerken hebben zich bij ZO! gemeld met de vraag of wij een rol zouden kunnen spelen bij het opzetten van een soort ‘energiefonds’. Omdat dit niet onze taak is hebben wij de diaconieën in contact gebracht met Zuidplas Helpt, een partner in het sociaal domein die ervaring heeft in het verstrekken van hulp op vele manieren in de gemeente Zuidplas. ZO! heeft hier slechts een bemiddelende rol in gespeeld en coördineert deze hulp verder niet”. Uit een email die Gouwe IJssel Nieuws blijkt deze vraag van één kerk en Zo! adviseert hierna om dit te beleggen bij Zuidplas Helpt! met eventuele kosteloze lening.

Tegelijkertijd dient de SP schriftelijke vragen in over het onderwerp waarin dit verhaal op grote lijnen terugkomt en de partij verbaasd is dat de Boodschappenkast hier niet bij betrokken. Navraag bij diverse bronnen levert het verhaal op dat er iets voorgevallen is tussen een vrijwilliger van de Boodschappenkast en een medewerker van stichting Zo! Lugthart wil wat hem betreft snel de kou uit de lucht, “Hierover heb ik inmiddels contact met het bestuur van De Boodschappenkast en een afspraak tussen mij en het bestuur van De Boodschappenkast staat gepland. Als partners in het sociaal domein in Zuidplas is het goed om met elkaar in gesprek te blijven om bestaande afspraken te herbevestigen en daar waar nodig nieuwe afspraken te maken”.   Lugthart benadrukt in zijn reactie dat er geen klanten van de boodschappenkast worden uitgesloten. Zuidplas Helpt heeft geen rol gespeeld in deze wrevel.

Tijdens de raadsvergadering van 29 november herhaalde raadslid Sep Pouwels van de groep Pouwels de oproep om zelf de afweging te maken aan welke organisatie het overgemaakt kan worden, ze hekelde ook het gebeuren rond de stichting Zo!

Voor wie de energiebijdrage van 2x 190€ wil doneren kan dus kiezen voor Zuidplas Helpt! Het bedrag kan worden overgemaakt.  Het bankrekeningnummer van de Stichting Zuidplas Helpt is: NL20 RABO 0396 2100 66. Graag onder vermelding van ‘energie”

De boodschappenkast krijgt geen subsidie en heeft tijdens het schrijven van dit artikel 43 gezinnen die zij tijdelijk ondersteunen. Voor wie aan hen de energiebijdrage wil storten kan dit doen op bankrekening:  NL72INGB0007312039 t.n.v. Stichting Boodschappenkast Zuidplas

Advertentie