vrijdag 29 maart 2024

CKV Nieuwerkerk in slotfase naar punt tegen DOS

Puur op karakter en doorzettingsvermogen heeft Nieuwerkerk 1 zaterdag haar eerste punt in de zaal-hoofdklasse gepakt. Een minuut voor tijd leek de situatie nog kansloos, een 15-13 achterstand na 49 minuten vechtkorfbal tegen DOS Westbroek. Maar daar was de hoop door een goal van Melissa v.d. Velde! En in de allerlaatste seconde was het raak! Bart Huijser! 15-15. Het is dit team enorm gegund. Goed was het zeker niet in Maartensdijk. In fases waren de goals enorm duur. Na een gelijke ruststand van 7-7 had Nieuwerkerk na rust een goeie fase (9-11). DOS kwam terug en pakte een 13-11 voorsprong. Nieuwerkerk weer terug naar 13-13, maar in de slotfase dus die 15-13 achterstand. De rest is geschiedenis!

DOS Westbroek is een onbekende tegenstander die wel behoorlijk aan de weg timmert. Op het veld speelt de ploeg een klasse hoger dan Nieuwerkerk, in de hoofdklasse. Daar werden mooie uitslagen neergezet tegen Tempo (15-14 winst), Meervogels (24-17 winst) en HKC (17-17). Nieuwerkerk was dus gewaarschuwd. DOS komt uit het plaatsje Westbroek, maar speelde deze thuiswedstrijd in een sporthal in Maartensdijk. Wellicht was de publieke belangstelling daarom zo bedroevend.

Bij Nieuwerkerk een jong eerste aanvalsvak met basisdebutant Mika de Ruiter (net een week 19), Lotte Larooij (18), Melissa v.d. Velde en Bart Huijser. Toch zou dit vak met 11 van de 15 goals van doorslaggevend belang zijn. DOS begon goed aan de wedstrijd en zag het eerste schot binnenvallen. Melissa v.d. Velde reageerde snel met de 1-1 van dichtbij. Een minuut later schoot Nikita Ephraim de 1-2 binnen. In haar vak hadden Manuel Rook en Matthijs Lansbergen over in de rebound, maar het schot van beide heren was niet goed. Dan maar uit een doorloper dacht Lansbergen, maar na een mooie actie miste hij helaas. Daarna kreeg Nieuwerkerk twee strafworpen over de DOS-heren tegen. Te veel druk, zonde want deze mannen waren ook nog niet op schot. Twee keer raak en dus 3-2 voor DOS.

Ook Mika de Ruiter schoot nog niet met scherp in de beginfase. Ook hij verdiende een strafworp en zo in de 7e minuut 3-3 door De Ruiter. DOS schoot 4-3 binnen, maar direct gevolgd door een mooie doorloper van Tessa van Dijk. In de 10e minuut zette Melissa v.d. Velde Nieuwerkerk via een fraai schot op een 4-5 voorsprong. Een prima start zo van Nieuwerkerk. Helaas zou de ploeg in het laatste kwartier van de eerste helft nog maar twee keer scoren. Dat is echt te weinig.

In de 11e minuut de eerste damesgoal van DOS, 5-5. Ook DOS zou de laatste 14 minuten van de eerste helft nog maar twee keer scoren. Heel spectaculair was dat laatste kwartier dus niet in Maartensdijk. De wedstrijd viel stil. Nieuwerkerk ging door de schotklok. De schoten moesten echt beter. DOS pakte via twee damesschoten een 7-5 voorsprong in de 18e minuut. De ploeg uit Westbroek had tussen de twee goals haar eerste time out genomen. In de slotfase herstelde Nieuwerkerk zich. Verdedigend pakte Nikita Ephraim veel steals en speelde het jonge aanvalsvak veel lange aanvallen. Vijf minuten voor rust een goede actie van De Ruiter, waarmee hij Huijser vrijzette achter de korf, goal. Drie minuten later schoot Lotte Larooij de 7-7 binnen. Iedereen in dit vak had nu gescoord. Rust.

In de rust kwam Eva Boeter in de ploeg voor Tessa van Dijk. De eerste goal na rust was nog voor DOS, maar daarna een goede fase van Nieuwerkerk. Invalster Boeter schoot direct raak (8-8). De twee aanvallen daarna was het weer raak door fraaie schoten van Mika de Ruiter en Bart Huijser. Plots een 8-10 voorsprong voor Nieuwerkerk. De Ruiter had het verdedigend zwaar in de tweede helft. Zijn heer maakte de 9-10 uit een mooie doorloper. Na die goal wisselde Nieuwerkerk nogmaals. Wouter Wilhelm in het veld voor Manuel Rook voor de laatste 20 minuten.

Een minuut na die wissel mocht aanvoerder Matthijs Lansbergen aanleggen vanaf de stip na een goedkoop verkregen strafworpen. Vlak voor Sint moet je cadeautjes uitpakken, 9-11 door Lansbergen! Daarna 7 minuten geen goals voor Nieuwerkerk. Dat is te lang. Het was ook de fase waarin Nieuwerkerk zich iets te veel met de scheidsrechter bezighield. Na zijn goal was Lansbergen het verdedigend even kwijt, zijn heer profiteerde met twee schoten. 11-11 in de 8e minuut. Nieuwerkerk was rijp voor een time out! Die kwam twee minuten later, maar DOS stond toen al op 13-11 door twee goals van de heer van De Ruiter.

Net als in de eerste helft zou DOS de laatste 14 minuten nog maar twee goals maken. Nieuwerkerk beet zich na die Time out vast in DOS. Aangespoord door de fanatieke coachende Mady Tims ging Nieuwerkerk ervoor. Mooi was het zeker niet! Maar dan kan je in ieder geval als een ploeg knokken en dat deed CKV!

In de 13e minuut schoot Melissa v.d. Velde weer een mooi schot binnen, haar derde goal. Daarna zakte het niveau van de wedstrijd. Acht minuten geen goals bij een stand van 13-12. Lansbergen, Wilhelm, Boeter en Ephraim verdedigden goed en pakten veel ballen. Nadat DOS door de klok ging was het in de 21e minuut eindelijk raak. Lotte Larooij met de 13-13!

Bij Nieuwerkerk kwam Jason de Smit in het veld voor Lansbergen. De Smit keerde deze zomer terug op het oude nest en maakte vorige week al zijn debuut in Nieuwerkerk 1. Nu mocht hij het doen in de aanval. Hij kreeg weinig tijd. Zoals je vaak ziet bij korfbal was het andere vak verdedigend veel minder. Twee aanvallen van DOS en twee goals: 15-13 met nog ruim twee minuten. Dit ging lastig worden.

Nieuwerkerk toonde karakter! Via een slimme goal van V.d. Velde werd het een minuut voor tijd 15-14 en na een prima steal van Wouter Wilhelm kon Nieuwerkerk nog 1 keer aanvallen. Schot De Ruiter te kort, goede rebound van Larooij die aflegt op Bart Huijser en in de laatste seconde is het raak! 15-15! Een gewonnen punt, maar wel verdiend!

Volgende week een hele belangrijke thuiswedstrijd voor Nieuwerkerk tegen het Leidse Pernix!

Doelpunten Nieuwerkerk: Melissa v.d. Velde 4, Bart Huijser 3, Mika de Ruiter 2, Lotte Larooij 2, Matthijs Lansbergen 1, Nikita Ephraim 1, Tessa van Dijk 1 en Eva Boeter 1