8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Bij IJsselvogels kan iedereen meedoen

Bij het korfbaltoernooi voor g-teams heeft het team van het organiserende IJsselvogels beide wedstrijden gewonnen. Het was gezellig druk bij het toernooi. De vereniging gaf daarmee duidelijk aan hoeveel energie het geeft als ‘iedereen mee doet’. Een mooi voorbeeld voor de ‘lokale inclusie-agenda’ van de gemeente Zuidplas, waarover de gemeenteraad dinsdag besluit.

Twee winstpartijen 

Afgelopen zaterdag organiseerde korfbalvereniging IJsselvogels een toernooi voor zes g-teams uit de regio. G-teams bestaan uit spelers met een verstandelijke beperking of die om andere redenen niet in reguliere teams kunnen spelen. Het was een sportief succes. IJsselvogels won beide wedstrijden. Ook naast het veld was er succes. Er kwam veel publiek op de wedstrijden af. “Het is nog nooit zo druk geweest”, gaf mede-organisator Sandra den Besten aan.

“Iedereen wordt hier geaccepteerd” 

In en buiten het veld is er veel energie bij het team. De spelers van het g-team gaan vol voor de winst. ”Het niveau wordt elk jaar hoger. Spelers weten elkaar goed te vinden”, geeft de zichtbaar trotse trainster Eva Haasbroek aan. Dat komt ook doordat de vereniging het team belangrijk vindt. “We mogen trainen op dinsdag van zeven tot acht. Dat is prime-time”. Toch staat niet het resultaat, maar het plezier en het samenspelen bovenaan. “De spelers en begeleiders zijn het allerleukst aan het korfbal” zegt speelster Esmeralda. “Iedereen wordt hier geaccepteerd”, vult haar teamgenote Cindy aan.

G-team ijsselvogels
Links Sandra den Besten en daarnaast Eva Haasbroek

Leden enthousiast 

De energie is ook te merken bij de andere leden van de vereniging. Eva speelt zelf in het eerste team en begeleidt het g-team al 10 jaar. “Ik geniet van het enthousiasme”. Sandra ziet dat plezier in de volle breedte van de vereniging. “Voor het jeugdteam A2 is het helpen bij het g-team een teamuitje. De scheidsrechters staan in de rij om bij ons te mogen fluiten en het eerste team speelt af en toe een wedstrijdje tegen het g-team. Dat is gaaf voor onze spelers. Die lopen dan zelfs nog dubbel zo hard”. Hans Klijn floot zaterdag de eerste wedstrijd. Normaal fluit hij op landelijk niveau. Het heeft lol in het fluiten bij de g-teams. “De spelers zijn enthousiast en eerlijk. En je bent naast scheidsrechter ook een beetje coach van beide teams. Tijdens de wedstrijd geef ik ze ook tips hoe ze moeten staan”.

 

G-team IJsselvogels
Scheidsrechter Hans Klijn geeft tips aan de spelers

Inclusie-agenda

De gemeente Zuidplas heeft dit jaar gewerkt aan een lokale inclusie-agenda. Ook daarvan is het doel dat iedereen binnen Zuidplas mee kan doen. De gemeenteraad besluit hier aanstaande dinsdag over. Bij de vorige gemeenteraad gaven sommige raadsleden aan de agenda wat vaag te vinden. Wethouder Frans Klovert vindt dat het daarom nu de tijd geworden is om tot actie over te gaan. 

Voorbeeld

Het g-team is een concreet voorbeeld van het gewenste inclusiviteitsbeleid van Zuidplas. Voor IJsselvogels is dat geen tijdelijke hype. Het team bestaat al ruim 20 jaar. De vereniging wil zelfs een stap verder zetten. De afgelopen decennia is de vereniging breed bij het g-team betrokken geraakt. Nu willen ze het plaatje compleet maken en het g-team ook meer bij de vereniging betrekken. Het past bij verenigingsleven van Moordrecht, waarbij leden ieder hun eigen kwaliteit inbrengen. Dat geldt ook voor een deel van de spelers van het g-team. Cindy en Esmeralda zien dat wel zitten. Doordeweeks werken ze bij de winkel ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ en kinderboerderij  de Krom. Ze willen ook graag wat voor IJsselvogels doen. Esmeralda wil helpen bij de jeugd en Cindy ondersteunt graag achter de bar of met het geven van training.

Cindy en Esmeralda

Steun 

Sandra voelt zich bij dit initiatief volop gesteund. “We hebben een presentatie gegeven over ons plan in de ledenvergadering en daarop reageerden de aanwezigen heel positief. Hans, die naast scheidsrechter ook bestuurslid is, wil er graag aan meedoen. “Na de enthousiaste presentatie besprak ik het met mijn tweelingbroer in Australië die hier al ervaring mee heeft. Dat maakte me nog enthousiaster over een bijdrage vanuit het g-team in bijvoorbeeld commissies. Dinsdag spreek ik met zeven spelers over hun kwaliteiten en wensen en hoe we dat het best in kunnen passen”. 

Advertentie