8.5 C
New York
vrijdag 3 mei 2024

Noodfonds maatschappelijke organisaties ingesteld – Swanla heeft zorgen

De gemeenteraad van Zuidplas heeft tijdens de gemeenteraadsveradering van 20 december het noodfonds van Maatschappelijke Organisaties ingesteld. Dit noodfonds is vooral gericht om organisaties te helpen waarvan het voortbestaan in gevaar komt door de hoge energierekening van de tweede helft van 2022.

Dat laatste is voor dorpshuis Swanla in Zevenhuizen niet het grootste probleem, die wisten door een nieuw contract de kosten lager te houden maar zijn ten opzichte van 2021 wel al veel meer kwijt. De grote zorgen van voorzitter Bram van Vliet, die insprak, liggen bij de totaliteit van alle kosten stijgingen. Zo verwacht men een stijging van 10 tot 14% van de huur, een hogere inkoopprijs voor de horeca die niet gedekt worden vanuit eigen prijsverhoging en hogere CAO lonen. Van Vliet verwacht dat Swanla rond de 70.000 euro meer kwijt is aan de exploitatie waarvan slechts een heel klein deel vergoed zal worden.

Swanla heeft volgens Bram van Vliet zelf ook van alles gedaan wat in haar macht ligt zoals een huurverhoging van 15 tot 25% voor de huurders en de thermostaat lager gezet. Maar dat laatste leidde weer tot klachten van een directeur van een basisschool, van een judoclub en badmintonners die een sjaal om hebben. Daarom was zijn oproep om vooral ook naar andere zaken te kijken en zo de maatschappelijke organisaties te helpen.

De gemeenteraad reageerde divers op de inspreker en het voorliggende voorstel van het noodfonds. Pouwels (Groep Pouwels) reageert dat zij dit al meerdere keren heeft aangegeven dat er een noodfonds moet komen. Adriaanse (D66) roept vooral op om het maatschappelijke vastgoed van de gemeente moeten verduurzamen. Van Gerwen (VVD) is van mening dat de gemeente niet alles kan opvangen.

De Ruiter (CDA) vraagt met van Drenth(NEZ) om het fonds in te stellen maar vooral ook te kijken naar de maatschappelijke organisaties die buiten de boot vallen. Wethouder Klovert zegt dat toe en als het nodig is de hardheidsclausule te gebruiken om organisaties te helpen. Het voorstel van het noodfonds, waarvan groot gedeelte wordt gedekt vanuit de rijksoverheid, wordt unaniem door gemeentraad aangenomen.

Advertentie