8.5 C
New York
zaterdag 18 mei 2024

Politieke terugblik op 2022

Traditioneel blikken we terug naar het afgelopen jaar met de politiek van Zuidplas. Alle politieke partijen zijn gevraagd een antwoord te geven op de vraag “Hoe heeft uw fractie 2022 ervaren als jaar met alles wat er voorbij kwam op lokaal, nationaal en mondiaal gebied?” Hieronder de ontvangen reacties.

2022 was een bewogen jaar met verkiezingen; mooi dat D66 van 2 naar 4 zetels gegaan is. Het gevolg: deelname aan het college, een Wethouder (Frans Klovert) en enthousiaste raadsleden. Dit heeft meteen effect gehad; er is nu een lokale inclusie agenda om iedereen zich thuis in Zuidplas te laten voelen. De fractie zit ook bovenop de energietransitie omdat groen en het klimaat niet uit zichzelf gered worden. Er was ook het amendement waardoor er nu een integrale visie op onderwijs gaat komen. Helaas waren er ook mindere momenten in het jaar; inflatie en hoge energieprijzen maken het inwoners, ondernemers en verenigingen moeilijk. De gemeente heeft stappen gezet om de pijn te verlichten maar het leed is niet zomaar weg.

Het jaar 2022 was een veelbewogen jaar. Veel crises volgden elkaar op. Positief is dat we de corona crisis achter ons lieten. Wereldwijd domineert de oorlog in Oekraïne. Naast het menselijke leed voor de Oekraïners zelf, heeft deze oorlog ook gevolgen voor ons en onze economie. Prijzen van energie, voedsel en de inflatie stegen naar ongekende hoogten. Met daarbij zorgen om armoede voor onze inwoners. De energiecrisis die ook onze ondernemers raakt waardoor bedrijven gedwongen werden te stoppen, ook in Zuidplas. Maar ook de stikstofcrisis die onze agrarische sector landelijk raakt. Er waren gemeenteraadsverkiezingen. We kregen nieuwe (steun)fractieleden en een nieuw college. CU/SGP hoopt dat 2023 een rustiger jaar wordt met meer positiviteit

Het was mooi dat er elkaar weer volop konden ontmoeten. Na de corona jaren hoopten we op een rustige tijd en wilden we mooie plannen maken voor de toekomst. De oorlog in Oekraïne zorgde alleen voor onzekerheid, de energiekosten stegen de pan uit en inflatie steeg naar een recordhoogte. Tel daar een stikstof crisis en de stijgende woningnood bij op en je zou bijna de hoop verliezen. Deze grote ontwikkelingen werden direct gevoeld door inwoners. Als CDA fractie hebben we de moed niet verloren! Wij zijn plannen blijven maken en hebben elke keer gekeken naar de beste lange termijn oplossingen voor inwoners.

Voor onze fractie was 2022 een bewogen jaar met pieken en dalen. In aanloop naar de verkiezingen hebben wij met veel plezier en energie campagne gevoerd. Hoewel we het betreuren dat de opkomst ook in onze gemeente laag was, zijn we blij dat zoveel inwoners hun vertrouwen in ons hebben uitgesproken. Onze fractie is dan ook met veel passie aan de slag gegaan om Zuidplas een beetje mooier te maken. Door de ondersteuning van een groep gemotiveerde fractieadviseurs lukt het ons om onze rol als raadsleden op een goede manier in te vullen. De problemen waar Nederland mee te maken kreeg en de afschuwelijke oorlog in Oekraïne hebben ons nog meer gemotiveerd om ook in het nieuwe jaar onze uiterste best te doen voor onze inwoners en ondernemers.

Van de ene crisis in de volgende, en voor een steeds groter wordende groep groeiende (financiële) problemen. Het was een jaar waarin we veel mis zagen gaan vanuit de overheid, maar ook veel hartverwarmende initiatieven opgestart worden door inwoners.

Het jaar 2022 was een bewogen jaar. Waar we in 2021 rond deze tijd nog een lockdown hadden door het coronavirus, kwamen in 2022 andere grote uitdagingen op ons pad. Lokaal hadden we gemeenteraadsverkiezingen. Hoewel we dit keer niet gewonnen hebben, behaalden we wel een mooi resultaat en nemen we wederom verantwoordelijkheid in het college. Landelijk was er veel aandacht voor het stikstofdossier. De wereld is sinds dit jaar in de ban van de energiecrisis, de inflatie en natuurlijk de oorlog in Oekraïne.

Vrij! Zonder druk, last of ruggespraak. Met steeds meer focus op sociale uitdagingen en onderwerpen.

Advertentie