8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Facebookgroepen zijn grote waarde voor de dorpen

Met de opkomst van de sociale media zijn er op Facebook zogenaamde dorpsgroepen ontstaan. Je bent een Nieuwerkerker of je bent een Moordrechtenaar of je bent een Zevenhuizenaar. Wat niemand had verwacht is dat deze groepen een eigen plek in het medialandschap wist te veroveren. Afgelopen weken waren er nieuwe records; de Facebookgroep Je Bent Nieuwerkerker tikte 10.000 leden aan en eerder al mocht Je Bent Zevenhuizenaar 4.000 leden verwelkomen. In Moordrecht zijn al meer dan 4.300 leden lid. In Moerkapelle heet de groep Omdat je een Moerkapellenaar bent en heeft 1.300 leden.

Deze groepen worden beheerd door vrijwilligers die vaak hun ziel en zaligheid inleggen. Maar wat is nou het geheim van deze groepen? Gouwe IJssel Nieuws ging in gesprek met de beheerders Eelko, Danny en Thom. Wat drijft hen om veel uren te steken, soms minder populaire besluiten te moeten nemen maar vooral het platform draaiende te houden.

De gemeente heeft sinds 2010 meerdere dorpskernen en dat voelt soms “te groot”. Ik probeer met mijn Facebookgroep “Je bent een Zevenhuizenaar als…” het dorp centraal te houden.

Danny Vis over Je bent een Zevenhuizenaar

Volgens Danny Vis, vrijwillig beheerder van Je bent Zevenhuizenaar als, is het geheim van het succes het dorpsgevoel. “Sinds de fusie merk je in Zevenhuizen dat inwoners het dorpsgevoel erg belangrijk vinden. De gemeente heeft sinds 2010 meerdere dorpskernen en dat voelt soms “te groot”. Ik probeer met mijn Facebookgroep “Je bent een Zevenhuizenaar als…” het dorp centraal te houden. Alles wat binnen de regels valt en het heeft met Zevenhuizen te maken keur ik goed. De inwoners van Zevenhuizen houden van het dorpskarakter”.

Eelko Doornheim vult Vis aan over zijn Nieuwerkerkse groep Je Bent Nieuwerkerker: “De facebookgroep startte in 2014 was in mum van tijd ontzettend populair. Waar de nadruk toen op vooral verhalen en foto’s van vroeger lag is dat inmiddels verlegd naar vele actuele zaken. De groep is een soort stamcafé, wel een Nieuwerkerks café. Nieuwerkerkers zijn wel onderdeel van de gemeente Zuidplas, toch ligt de interesse toch meer in het dorp waar je woont en niet als Zuidplas in het geheel. In dit café heeft iedereen wel een mening wat weer reacties uitlokt. De kunst als beheerder vind ik om hierin ieder vrij te laten maar toch zorgen dat alles ordelijk verloopt”.

De groep is een soort stamcafé, wel een Nieuwerkerks café.

Eelko over : “Je Bent Nieuwerkerker als”

Beheer kost wel tijd

Maar het beheren van Facebookgroepen kost wel veel tijd. Thom Demmenie, beheerder van je bent Moordrechtenaar, is druk met filteren wat er wel op komt. Zo is hij wars van politieke PR en gevonden dieren en zo. “De focus van de dorpsgroep voor Moordrecht is meer gericht op informatie van en over Moordrecht/ voor Moordrechtenaren, niet de persoonlijke berichten over vermiste huisdieren of verloren spullen of promotie van bedrijven e.d. Het beheer is daardoor wat strakker, maar niet heel tijdsintensief”.

Eelko herkent dat en legt uit: ”De groep heeft wel regels. Dus geen verkoop van spullen, anders wordt het net een marktplaats. Dergelijke oproepjes worden niet geplaatst, wat dan weer voor soms boze reacties in mijn Messenger box zorgt. De Facebookgroep kost over de hele dag best wel wat uurtjes. Met een iPad of telefoon blijf ik de hele dag bij en zelfs vanaf vakanties in het buitenland hou ik de facebookgroep in de gaten en kan ik zaken sturen”.

Danny vraagt zich af wat veel tijd is : “Ja wat is veel tijd? Ik er dagelijks mee bezig. Ik probeer heel de dag de Facebookgroep in de gaten te houden en zo nodig actie te nemen. Leden kunnen berichten plaatsen en deze moet ik dan als beheerder goed of afkeuren. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik niet wil dat er reclame, spam of haat gedragen berichten in de groep worden geplaatst. Dit kost mij wel extra werk, maar daardoor blijft mijn groep wel schoon en netjes. Per week zal dit ongeveer op 15 uur uitkomen dat ik met het beheer bezig ben“.

Alleen voor particulieren

Facebookgroepen zijn ingesteld door Facebook voor particulieren. Zo kan een bedrijf niet op deze groepen komen en berichten plaatsen en Facebook ziet bijvoorbeeld gemeenten ook als bedrijven. Daarnaast staan de groepen als privé en wordt citeren door journalisten niet gewaardeerd en kan leiden tot blokkering.

Doel van de groepen

Danny is duidelijk over het doel van zijn Facebookgroep: “Het doel van mijn Facebookgroep “Je bent een Zevenhuizenaar als…” is een digitaal platform bieden voor berichten en informatie die te maken hebben met Zevenhuizen”.

Volgens Eelko is het doel van zijn groep hetzelfde “Het doel van de Je Bent Nieuwerkerker groep is net zoals de groepen in Moordrecht en Zevenhuizen een platform voor nieuws en informatie over Nieuwerkerkse zaken. Daarnaast is de groep ook een mooi middel om de mening van de inwoners te peilen.  Zo ontstond er in 2020 een discussie over het inzamelen van kerstbomen. De gemeente had het plan hier geen geld meer voor te geven maar een kans op cadeaubonnen.  Nou Nieuwerkerk vond er wat van!! Uiteindelijk draaide de gemeente de plannen terug. Maar ook situaties van de handhavers in het gemeentehuis zorgde dat er rook uit de facebookgroep kwam, topdrukte betreft reacties. De groep heeft uiteenlopende meningen, niet altijd even onderbouwd maar het geeft wel weer hoe inwoners denken over zaken in Nieuwerkerk”.

Hondje Lex gevonden door hulp Facebookgroep

De kracht van de Facebookgroepen bleek afgelopen jaar toen Gouwe IJssel Nieuws in samenwerking met Je bent Nieuwerkerk groep en de buurtapp een zoektocht heeft opgezet naar Lex. Dit hondje was weggelopen na een aanrijding op de Europalaan en een dag later gevonden in de wijk Esse doordat iemand het bericht had gelezen op de Facebookgroep. Daardoor kon Lex terug naar zijn baasje.

Lex rende weg bij aanrijding : Foto : Isabelle Lenoir
Advertentie