8.5 C
New York
zaterdag 2 maart 2024

Nieuwe overeenkomst moet leveranciers glasvezel aantrekken

De gemeente Zuidplas heeft een nieuwe Samenwerkingsovereenkomst(SOK) opgesteld waarmee ze het aantrekkelijker wil maken om in Nieuwerkerk en in de buitengebieden glasvezel aan te leggen. Dat laat het college van B&W weten in een informatienota aan de gemeenteraad.

Volgens het college van B&W is het noodzakelijk om het laatste deel ook aan te laten sluiten, schrijft men aan de gemeenteraad : “De dorpen Zevenhuizen, Moerkapelle, Moordrecht en een groot deel van het buitengebied zijn al voorzien van glasvezel (een vorm van breedband), of de werkzaamheden voor de realisatie ervan zijn gaande. Er zijn meerdere aanbieders die interesse tonen in de aanleg van glasvezel in dorpskern Nieuwerkerk aan den IJssel. Het resterende buitengebied is economisch minder interessant voor aanbieders. Het betreft circa 225 adressen“.

Het college wil met deze SOK voor Nieuwerkerk een ander tarief van de zogenaamde degeneratiekosten aanbieden om de aanleg aantrekkelijker te maken. De degeneratiekosten in de gemeente zijn met name gericht op de aanleg of het herstel van relatief korte stukken netwerk in slechte veengronden. De degeneratiekosten worden betaald door de netbeheerders als een vergoeding voor de versnelde afschrijving van het straatwerk wat opengebroken wordt voor de aanleg.

De vastgestelde SOK bestrijkt een traject van circa 110 km waarvan het overgrote deel in Nieuwerkerk aan den IJssel ligt. De ondergrond in de woonwijken van Nieuwerkerk aan den IJssel bestaan voor een groot deel uit zand en klei waardoor een lagere, project specifieke, degeneratievergoeding gehanteerd kan worden. Overige kosten zoals de leges en toezicht die in rekening worden gebracht bij de aanleg van kabels en leidingen blijven ongewijzigd van kracht.

Overigens was er de afgelopen tijd al een langere tijd aanbiedingen van Delta Fiber en zijn huizen al bezocht voor aanleg vanaf de straat. Delta zal dan de eerste zijn die hiervan kan profiteren. In de informatienota staat niets over de staat waarin aannemers een straat na aanleg achterlaten.

Advertentie