8.5 C
New York
maandag 25 november 2024

Pakjesautomaat PostNL in Nieuwerkerk geplaatst zonder omgevingsvergunning

De gemeente Zuidplas ziet de brieven- en pakjesautomaat in de Oranjebuurt in Nieuwerkerk als een commerciële activiteite die niet past bij het bestemmingsplan “nutsvoorzieningen” en gaat hierover in gesprek met PostNL. Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van de ChristenUnie/SGP.

Raadslid Bakker en commissielid Versluis hadden de vragen ingediend na klachten over de overlast door voertuigen van bezoekers aan de automaat aan de Koningin Emmahof 17a in een doodlopend stuk van de straat. Het grasveld is inmiddels door kerende busjes en auto’s omgeploegd.

Uit de antwoorden blijkt dat de gemeente Zuidplas pas na diverse klachten er achter was gekomen dat er een automaat was geplaatst op het terrein van KPN : “PostNL heeft vooruitlopend op de plaatsing van het afhaalpunt geen afstemming met de gemeente gezocht, noch een omgevingsvergunning aangevraagd; er is door PostNL alleen afgestemd met de eigenaar van het perceel Kon. Emmahof 17a“.

Tegen Gouwe IJssel Nieuws liet PostNL eerder al weten dat zij bepalen waar de automaten komen: “het aantal pakketten dat bezorgd wordt in de betreffende gemeente of wijk, hoe vaak mensen al dan niet thuis zijn en de aanwezigheid van een alternatieve locatie zoals een postkantoor in de buurt met ruime openingstijden” was de reactie van PostNL.

De gemeente gaat verder in overleg met PostNL en benadrukken dat er geen ongevingsvergunning is afgegeven voor de automaat : “Wij zullen –zoals in dergelijke gevallen gebruikelijk- met PostNL in nader overleg treden om te bezien of het afhaalpunt op deze locatie planologisch mogelijk is. Wij zullen daarbij nader beoordelen of dit afhaalpunt past binnen het gemeentelijk beleid, of de belangen van gebruikers en/of eigenaren van omliggende percelen niet onevenredig worden geschaad en de verkeersveiligheid gewaarborgd kan blijven“.

De gemeente hanteert hiervoor de beoordelingscriteria voor het gemeentelijk kruimelbeleid. In 2014 oordeelde de Hoge Raad dat in 2014 oordeelde de Hoge Raad dat onder een nutsvoorziening infrastructurele voorzieningen ten behoeve van gas, water, elektriciteit en telecommunicatie moeten worden begrepen.

Advertentie