8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Zuidplas krijgt steeds meer bouwvallen

In de gemeente Zuidplas lijkt het aantal bouwvallen meer en meer toe te nemen. Onderzoek naar de vele politieke vragen die gesteld zijn, levert vooral een gebrek aan handhaving en toeschietelijk beleid naar eigenaren op. Soms zijn het veiligheidsvraagstukken en soms verloedering waarmee de openbare ruimte wordt ontsierd. In veel gevallen is Zuidplas niet de eigenaar, maar kan het wel optreden vanuit de bouw en woningtoezicht. Dat heeft de gemeente uitbesteed aan de ODMH. Gouwe IJssel Nieuws zet de bekende gevallen en enkele nieuwkomers op een rijtje.

Geertruidahoeve

De Geertruidahoeve kent een lange historie, maar vanuit de laatste PRO lijkt het een gebed zonder einde aan het worden. De eigenaar van het pand, voormalig politievakbondleider van der Kamp, is met hele andere strijd bezig dan met dit rijksmonument aan de Eerste Tochtweg in Nieuwerkerk aan den IJssel.

De hoeve mag niet gesloopt worden door haar monumentenstatus, maar inmiddels is het middelste gedeelte van van de hoeve ingestort. Jaren lang heeft de gemeenteraad gevraagd om ontwikkeling of handhaving. Geen van beiden heeft plaatsgevonden, ondanks dat er provinciale subsidie beschikbaar was. Of deze subsidie ontvangen is, lijkt niet boven water te komen.

Omdat de situatie dermate slecht is, hoeft men geen bouwkundige te zijn om te zien dat sloop mogelijk het enige redmiddel is. Maar omdat het een rijksmonument is, zal de hoeve opgebouwd moeten worden zoals het is. Dit was ook het geval bij de oude werf van de gemeente Nieuwerkerk boerderij de Batavier. Deze is geheel opnieuw gebouwd zoals het er eerst uitzag en wordt nu gebruikt als dorpshuis. Lees hier meer in ons dossier over de Geertruidahoeve

Hoofdweg

Aan de Hoofdweg in Nieuwerkerk aan de staan twee vervallen panden die dichtgetimmerd zijn. Het aanzicht van de Hoofdweg wordt hierdoor behoorlijk negatief beïnvloed. In een van de panden woonde tot voor kort nog een inwoner, maar na overlijden van de bewoner is deze dichtgetimmerd. Op dit moment zijn er geen aanvragen terug te vinden voor ontwikkeling, maar is er al wel een keer brand geweest. De panden vormen nu een gevaar voor potientiele vandalisten. Tussen de panden staat een loods die nu nog wordt gebruikt als garage en autohandel.

Graansilo

Een ander lang slepend dossier is de graansilo in Zevenhuizen. Deze voormalige silo staat al lang leeg en het plaatwerk van staal roest weg. Eerder was er een ontwikkelaar die een plan had om hier appartementen te maken, maar dit plan werd in eerste instantie door de gemeente niet goedgekeurd.

Het tweede plan kreeg wel goedkeuring om een bestemmingsplan te gaan maken. Het bleef echter stil en de silo verroest verder. Bij de PRO in 2022 bleek dat de eigenaar er niet uit was gekomen met de buurt en daarom de grond heeft verkocht. Er is nu niet bekend wat er met de silo gaat gebeuren. Het is niet bekend of de staat dermate slecht is waardoor Zuidplas moet gaan handhaven. De silo heeft geen monumentale status.

Posthuis

Het Posthuis aan de Dorpsstraat is een ander langlopend dossier waar tot op de dag van vandaag geen oplossing voor is. Deze leek er twee jaar geleden te zijn en er kwamen tekeningen. Het kwam zelfs zover dat er een sloopvergunning door de gemeente is afgegeven, maar voorjaar 2022 bracht voormalig wethouder Hordijk het nieuws dat het stil lag.

Hordijk vertelde dat de ontwikkelaar nog eens nagedacht had en het project een nieuwe reset wilde geven. Een jaar later is het nog steeds stil en lijkt de “puist” van Moordrecht het aanzicht van de Dorpsstraat te vervuilen ondanks de verfbeurt. In hoeverre het pand veilig is, wordt al langer aan getwijfeld. Van echt handhaven is geen sprake en dat geeft de bewoners een slecht gevoel. Het is ook al een jaar geleden dat er politieke vragen over zijn gesteld. Het is het enige onderwerp waarover meer schriftelijke vragen gesteld zijn dan over het afvalbeleid. Lees hier het dossier Posthuis op deze site

Voormalige Crone-pand

Aan de Eerste Tochtweg staat het voormalige pand van Crone al jaren leeg, nadat het bedrijf naar elders was vertrokken. De gemeente Zuidplas heeft het toen opgekocht en in 2018 beloofde de gemeente na vragen van deze nieuwssite, dat er snel duidelijkheid zou komen. Maar tot op de dag van vandaag is er geen nieuws.

De locatie komt niet meer voor in de PRO of andere plannen. De vraag is dus of het pand nog in bezit is van de gemeente Zuidplas en wat er mee gaat gebeuren. Om het pand staan hekken van de gemeente, maar de lange leegstand periode maakt het pand er zeker niet fraaier op.

Noord-Ringdijk Moordrecht

Tegen over het Weegje stond een huisje al een lange tijd leeg en was overwoekerd met onkruid. Er had zich volgens de gemeente iemand voor gemeld, maar uiteindelijk is het pand de afgelopen maanden gesloopt behalve een schuurtje. Dit gebied is inmiddels onderdeel van het toekomstige bedrijventerrein Gouwe Park II, als onderdeel van de ontwikkeling van het middengebied. Niet duidelijk is of de laatste resten van het schuurtje ook nog worden afgebroken.

Gesloopt maar nog niet herbouwd

In Zuidplas zijn op sommige plekken de panden wel gesloopt zoals de oude basisschool de Tweemaster in Nieuwerkerk waar al jaren een grasvlakte is. Als het meezit komt hier in 2025 een nieuwbouw. In Moerkapelle stond ooit een Pizzeria die op last van voormalig burgemeester Kats gesloopt is in verband met brandgevaar. Het is hierna al jaren een braak liggend terrein op de hoek van de Moerkapelse Zijde met de Dorpsstraat.

Geen reactie van gemeente Zuidplas

Bovenstaande roept bij de redactie vragen op. Ondanks meerdere verzoeken heeft de redactie geen antwoord nog gehad op de gestelde vragen.

Advertentie